Jakub Forgács Správy

Na bystrickej UMB boli na pretrase problémy školstva: Upozornilo sa na to, že v škole musia zaháňať troch nepriateľov

Študentky banskobystrickej Univerzity Mateja Bela prišli so zaujímavým nápadom. Iniciovali vskutku netradičnú akciu. Hovorili na nej o horúcej téme, ktorá aktuálne rezonuje v spoločnosti, o problémoch školstva.

Ilustračný obrázok k článku Na bystrickej UMB boli na pretrase problémy školstva: Upozornilo sa na to, že v škole musia zaháňať troch nepriateľov
Zdroj: Dnes24.sk

V stredu 2. marca 2016 sa na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici uskutočnila panelová diskusia s názvom Chcem (sa) učiť, ktorá si do hľadáčika vzala problémy slovenského školstva a snažila sa na ne pozrieť aj z iného uhľa pohľadu.

V rámci celouniverzitného predmetu servicelearningu a pod vedením tútorky Zuzany Bariakovej z Katedry slovenskej literatúry a literárnej vedy FF, toto podujatie zorganizovali študentky Filozofickej a Pedagogickej fakulty UMB: Patrícia Folvarčíková (UAP AjSj), Zuzana Leitnerová (EKUŠ), Jozefa Pevčíková (EKUŠ), Monika Sarvašová (UAP PgSj), Silvia Slivková (UAP PgAj), Lenka Vojteková (UAP SjNj) a Margita Vojtkuľáková (UAP AjSj).

Na zvedavé otázky sa podujali odpovedať štyria vzácni hostia a hostky rôzneho zamerania, z rôznych častí Slovenska: Jakub Kratochvíl, zakladateľ občianskeho združenia Jablko, Lenka Rovňanová, vysokoškolská pedagogička z PdF UMB, Peter Farárik, zakladateľ portálu Lepšia geografia a Monika Szabóová, učiteľka na základnej škole v Lučenci.

Zúčastnení sa dozvedeli, že v školstve nie je všetko také zlé; ešte stále sú tu skvelí učitelia a učiteľky, ako aj žiaci a žiačky. Diskutujúci upozornili na to, že v škole musia zaháňať troch nepriateľov: strach, tlak a nudu a tiež, že sa človek dobrým učiteľom nestane len tak – musí na sebe tvrdo pracovať.

Najväčšia vďaka patrí podľa slov organizátorov návštevníčkam a návštevníkom – za to, že svojou účasťou projekt podporili a ukázali, že ani im budúcnosť slovenského školstva nie je ľahostajná.

Čítajte tiež:

Žena, ktorej rukami prešlo množstvo gymnazistov pod Urpínom: Rozhovor s bystrickou učiteľkou Katarínou Magyarovou

Foto: organizátori Chcem (sa) učiť!

FOTO: O problémoch školstva na bystrickej UMB
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM