Monika Obrtalová Krimi

Mužov potrestali za prechovávanie zbraní a munície

O tom, že sa neoplatí bez povolenia prechovávať ani staré zbrane a starú muníciu, sa presvedčili dvaja mladí ľudia z okresov Banská Bystrica a Brezno. Túto zásadu nedodržali Miroslav K. zo Slovenskej Ľupče a Ján K. z Jasenia.

Prokurátorka Okresnej prokuratúry v Banskej Bystrici ich obžalovala zo spáchania trestných činov nedovoleného ozbrojovania a prechovávania zbraní, ako aj z nedovoleného obchodovania so zbraňami.

Keďže obaja vinu uznali, prokurátorka s nimi uzavrela dohodu o vine a treste, s ktorou dnes súhlasil Okresný súd Banská Bystrica. Jeho senát Miroslavovi K., ktorému hrozil nepodmienečný trest od štyroch do desať rokov, uložil trojročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky, počas ktorých bude pod probačným dohľadom súdu. Okrem toho má zákaz zhromažďovať zbrane a strelivo. Samosudkyňa spomínaného súdu súhlasila aj s trestom pre Jána K., na ktorom sa dohodol s prokurátorkou. Trest je dva roky s podmienečným odkladom na tri roky. Pôvodne mu hrozil nepodmienečný trest na tri až osem rokov. Oba rozsudky sú právoplatné.

Miroslav K. sa spomínaných trestných činov dopustil tým, že v jednom z domov v obci Povrazník v Banskobystrickom okrese prechovával funkčnú po domácky vyrobenú pištoľ, dve hlavne z pištole a jeden tlmič na pištoľ. Tiež väčšie množstvo nábojov rôznych kalibrov československej a americkej výroby do pištolí a revolvera. Okrem toho aj rôzne rozbušky a zápalnice, ktoré boli tak isto aj po rokoch funkčné.

Jánovi K. pôvodne hrozil nepodmienečný trest od troch do osem rokov za to, že neoprávnene u seba prechovával starú, ale funkčnú pištoľ značky Tokarev TT 33 a dva ostré staré ručné granáty československej výroby.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM