Kultúra

Múzeum SNP sa dalo navštíviť aj virtuálne: Koľko ľudí vlani prilákalo?

Pre pandémiu koronavírusu vytvorilo múzeum dve virtuálne výstavy s tematikou SNP a oslobodenia Slovenska. To však zďaleka nebolo všetko.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum SNP sa dalo navštíviť aj virtuálne: Koľko ľudí vlani prilákalo?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici sa svojimi vzdelávacími či kultúrno-spoločenskými aktivitami zameriava najmä na mladých ľudí, ako aj širokú verejnosť. V rámci prezentačnej činnosti vlani okrem siedmich stálych expozícií pripravilo pre návštevníkov štyri výstavy v priestoroch Múzea SNP a päť putovných výstav. Pre pandémiu nového koronavírusu vytvorilo dve virtuálne výstavy s tematikou SNP a oslobodenia Slovenska.

Celková návštevnosť Múzea SNP vrátane virtuálnej dosiahla vyše 206 500 osôb. Tieto informácie zazneli pri verejnom odpočte činnosti múzea za rok 2020, ktorý sa uskutočnil online.

Nové predmety

Podľa vedenia Múzea SNP ich knižnica a archív budovali svoje fondy a zbierky s dôrazom na špecializáciu múzea. Zároveň v plnom rozsahu poskytovali knižničné služby návštevníkom knižnice a bádateľom služby archívu.

Ku koncu vlaňajšieho roka získali 47 kusov zbierkových predmetov, z toho 45 kusov kúpou za celkovú sumu 27 444 eur a dva kusy darom.

„Počas minulého roka sme realizovali 19 vzdelávacích programov pre deti a mládež. Aj napriek časovým obmedzeniam, ktoré spôsobila situácia okolo ochorenia COVID-19, Filmový klub v Múzeu SNP zrealizoval 32 predstavení. Vedeckí pracovníci riešili 28 vedecko-výskumných úloh a pripravili dve medzinárodné konferencie, ktoré sa uskutočnili len formou odovzdania jednotlivých príspevkov,“ informovalo múzeum.

Prednášky aj filmy

Zameralo sa tiež na vzdelávacie programy pre väčšie deti, ktoré si vypočuli prednášky a pozreli filmy z jeho archívu. Menšie deti spoznávali múzeum ako také. Nemenej dôležitým bol i program „SNP mojimi očami“ pre deviatakov základných škôl, a teda, ako vnímajú významné udalosti okolo SNP. Februárový Valentín v múzeu zasa ponúkol príbehy lásky a ľúbostných vzťahov mladých ľudí a hrdinov, ktorí sa zapojili do SNP.

Ako zdôrazňuje Múzeum SNP, medzi jeho každoročné tzv. vlajkové akcie patrí spomienkové Stretnutie generácií na Kališti, niekdajšej obci, ktorú počas druhej svetovej vojny vypálili nacisti a augustové celoštátne oslavy výročia SNP. Vlani sa na nich zúčastnili zástupcovia 39 štátov, prvýkrát aj z Vatikánu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM