Monika Obrtalová Rôzne

Múzeom roka 2009 sa stalo Stredoslovenské múzeum

Cenu Múzeum roka 2009 včera udelil minister kultúry Marek Maďarič na slávnostnom podujatí vo Dvorane Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Najlepším múzeom za minulý rok sa stalo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. Jeho riaditeľka Zuzana

„Rok 2009 bol v našom múzeu veľmi náročný. Som veľmi rada, je to obrovské ocenenie náročnej práce celého kolektívu Stredoslovenského múzea v minulom roku,“ komentovala pre prvenstvo Drugová.

V súťaži Múzeum roka 2009 sa o cenu mohli uchádzať múzeá a galérie v dvoch kategóriách – Špecializované múzeá a galérie s celoštátnou pôsobnosťou a v kategórii Regionálne, mestské a miestne múzeá a galérie. Odborná porota napokon cenu udelila len v „regionálnej“ kategórii. Pri hodnotení víťazného Stredoslovenského múzea porota ocenila vytvorenie nových depozitárnych priestorov a novú stálu expozíciu mesta Banská Bystrica v Matejovom dome. „Máme z viacerých strán hodnotenia Matejovho domu ako v súčasnosti najmodernejšej stálej expozície na Slovensku. Je ozvučená a využíva počítačové kiosky s dotykovými panelmi,“ vysvetlila riaditeľka Stredoslovenské­ho múzea.

Súťaž Múzeum roka 2009 sa konala už po siedmy raz. Prihlásilo sa do nej 16 múzeí a galérií. „Múzeá a galérie, ale najmä ľudia, ktorí v nich pracujú sú tichou, ale veľmi dôležitou súčasťou našej kultúry. Určite sa netešia takej mediálnej pozornosti ako ľudia vo filme alebo divadle,“ uviedol minister Maďarič a poďakoval všetkým pracovníkom galérií a múzeí o ktorých vie, že nie sú adekvátne finančne ocenení a nepracujú v ideálnych podmienkach. „Napriek tomu pracujú tak, že kvalita našich múzeí a galérií rastie,“ uviedol minister kultúry a v závere slávnostného podujatia oficiálne vyhlásil nový ôsmy ročník súťaže.

Zdroj: TASR Foto: stredoslovenske­muzeum.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM