Webnoviny - Rôzne

Murgaš tvrdí, že svoj volebný program naplnil

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš na dnešnej tlačovej besede zhodnotil plnenie svojho volebného programu, s ktorým vyhral minulé voľby.

S jeho plnením je spokojný. „Keby som mal pocit, že som v rozhodujúcej miere neplnil program, s ktorým som kandidoval, nešiel by som opäť kandidovať,“ povedal Murgaš, ktorý je v tomto volebnom období nominantom strany Smer-SD, ale v tohtoročných voľbách kandiduje ako nezávislý kandidát.

Najväčšie zlepšenie sa podľa jeho sebahodnotenia podarilo v oblasti cestnej infraštruktúry, kde kraj masívne investoval do rekonštrukcií ciest, v školstve, kde sa zmenila štruktúra študijných programov v súvislosti s potrebami trhu práce, a v čerpaní prostriedkov z eurofondov. „Naši predchodcovia nevyčerpali ani cent z Európskej únie, hoci mali množstvo projektov, my sme čerpali rádovo stovky miliónov korún,“ povedal Murgaš. Pripomenul tiež rozšírenie kapacity sociálnych zariadení v kraji.

Čiastočný neúspech Murgaš pripustil v oblasti zdravotníctva, kde sa mu nepodarilo dostať nemocnice zo správy neziskových organizácií naspäť do správy kraja. Podľa neho je to ale dôsledkom pomalého konania súdov. Na pripomienku agentúry SITA, že zatiaľ všetky rozsudky znamenali zamietnutie žalôb kraja o neplatnosť zmlúv o správe nemocníc, Murgaš pripomenul, že ide iba o prvostupňové rozsudky, voči ktorým sa samosprávny kraj odvolal. K predajom polikliník, vrátane poltárskej, spojenej s viacerými problémami, prerušeniami prevádzky a odchodom lekárov, Murgaš uviedol, že župné polikliniky neexistovali. „Existovali len budovy, v ktorých pracovali privátni lekári, účtovali si smiešne peniaze na nájom a my sme platili straty,“ povedal Murgaš.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM