Jakub Forgács Rôzne

Motorkár, ktorý brázdi bystrické cesty: Väčšina „plechovkárov“ nás netoleruje!

Lukáš Michalík už v detstve sníval o motorkách. Prvú si kúpil ako 16-ročný, auto je pre neho nutné zlo. Ktoré trasy sú jeho najobľúbenejšie a ako sa na motorku balia baby?

Ilustračný obrázok k článku Motorkár, ktorý brázdi bystrické cesty: Väčšina „plechovkárov“ nás netoleruje!
5
Galéria
Foto: Ivan Levický

Keď sa Lukáša Michalíka spýtate na jeho najväčšiu vášeň, nepremýšľa dlho. Spomenie motorku, na ktorej jazdí aj po cestách v okolí Banskej Bystrice. Lásku k dvojkolesovým strojom má vraj v krvi – zdedil ju po otcovi. Prvú motorku si kúpil, keď mal šestnásť a jazdil na nej do školy.Auto je pre neho nutné zlo.

Aké sú jeho obľúbené trasy, čo hovorí na vzťahy motorkárov a „plechovkárov“, kvalitu slovenských ciest a prečo baby fascinujú dvojkolesové stroje?

Kedy si po zime prvýkrát prevetral svoj stroj a kam si sa na ňom vybral?

Na tento deň si presne pamätám – bolo to 13. marca. Svietilo slnko, teplota sa vyšplhala na desať stupňov. Už som nemohol vydržať. Išiel som do Veľkého Krtíša. Prvé výjazdy vždy smerujú na juh. Je tam o niečo teplejšie a menšia oblačnosť.

Bola motorka tvojím snom už od detstva alebo to prišlo až časom?

Motorky boli odjakživa môj sen. Myslím že to mám v krvi – otec bol tiež motorkár.

Kedy a za koľko si kúpil prvú motorku?

Prvú motorku, na ktorej som mohol jazdiť legálne, som si kúpil, keď som mal 16. Hneď, ako som si spravil vodičský prekaz na 125-ku. Bola to čínska motorka 125-ka značky Keeway. Kúpil som ju od prvého majiteľa za 700 eur. Jemu už bola slabá.

Prezraď našim čitateľom jej základné parametre…

Objem motora 125 ccm, výkon 8 KW, maximálna rýchlo okolo 110 km/h myslím že pre 16 ročného chalana úplne super. Spotrebu mala 2 litre, do školy som chodil lacnejšie ako autobusom .

Na akom stroji jazdíš v súčasnosti?

Motorka Suzuki GSF500, športovo-turistická trieda, výkon 35 KW, 500 ccm. Kúpil som si ju začiatkom minulej sezóny. Predtým som jazdil so starou klasikou JAWA 350, ktorú stále mám a nehodlám ju predať.

Čo najviac miluješ na jazde na motorke?

Je to pocit slobody, voľnosti, človek úplne inak vníma svet zo sedla z motorky ako napríklad z auta. Prechádzanie zákrut, rýchlosť, akcelerácia, to je niečo, z čoho mám radosť. Keď má človek zlý deň, jazda na motorke to napraví.

Hovorí sa, že auto vezie telo, motorka dušu. Súhlasíš s týmto výrokom?

Áno, súhlasím. Motorka je skôr pre radosť, pre voľný čas. Auto je nutné zlo, je to pre niekoho povinnosť, mať auto, prácu, rodinu… Motorka je vyslovene koníček.

Čo hovorí na tvoj koníček priateľka? Nežiarli?

Priateľku momentálne nemám. Chvalabohu, nemá kto žiarliť.

Zvykneš na motorku baliť baby?

Musím priznať, že áno. Sú baby, ktoré na to doslova letia.

Navštevuješ aj nejaké motorkárske kluby, prípadne máte partiu s rovnakou záľubou či radšej jazdievaš sám?

Členom motoklubu nie som, ale je to jeden zo snov. Partiu mám, jazdíme pravidelne. Jazdievam aj sám, ale som radšej, keď sme aspoň dvaja. Má to svoje čaro.

Mal si už nejakú nehodu?

Jazdím už sedem rokov a zažil som na cestách kadečo, ale musím poklopať, zatiaľ som nemal žiadnu nehodu ani úraz. Chvalabohu.

Aký je tvoj naj zážitok na motorke?

Raz som išiel sám na motorke. Pokazila sa mi a ostal som stáť na krajnici zúfalý, čo budem robiť. Zakrátko popri mne prefrčal motorkár. Videl, že motorku tlačím po krajnici, tak sa otočil a pomohol mi ju opraviť. Je to pre mňa najpozitívnejší zážitok.

Sú automobilisti na našich cestách tolerantní k motorkárom?

Bohužiaľ, musím povedať, že väčšina „plechovkárov“ nie je tolerantná k motorkárom, česť výnimkám. Stále si musia niečo dokazovať a často nás ohrozujú. Neverím, že sa toniekedy zmení.

Pochádzaš z Dobrej Nivy. Ktoré cesty v okolí patria k tvojim najobľúbenejším?

Napríklad štart vo Zvolene cez Banskú Bystricu cez Brezno, Hriňovú a späť do Zvolena. Tiež mám rád „bláznenie“ na Šturci.

Kam by si sa chcel ešte dostať?

Chcem ísť na dovolenku k moru, to je jeden zo snov .

Čo hovoríš na úroveň slovenských ciest?

Musím povedať, že sa to zlepšuje, hoci pomaly. Všetci cesty len kritizujú, ale treba si uvedomiť, že žijeme v takých klimatických podmienkach, kde cesty trpia a rýchlo sa ničia. Nie je to také, ako by sme si predstavovali, ale máme aj dobré úseky ciest. Momentálne je nová cesta v smere od Zvolena na Šahy – je to úplná bomba.

Čítajte tiež:

Rozhovor s bystrickým motorkárom o jeho vášni: Človek sa často pristihne, že ide zo Sásovej do centra cez Sliač

Motorkár, ktorý brázdi bystrické cesty: Balenie báb? Takto to u nás chodí…

FOTO: Mladý motorkár so svojou moto láskou
5
Galéria
Foto: Lukáš Michalík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM