Jakub Forgács Samospráva

Motoristi, toto vás poteší: Župa už začala opravovať výtlky!

Banskobystrický samosprávny kraj vlastní spolu 2 461 km ciest II. a III. triedy a 1 040 mostov. Tento rok sa s ich opravami začalo o pár týždňov skôr, ako býva zvykom. Môže za to zlá situácia s výtlkmi.

Ilustračný obrázok k článku Motoristi, toto vás poteší: Župa už začala opravovať výtlky!
Zdroj: TASR

Priebeh opráv

O opravy v našom kraji sa stará Banskobystrická regionálna správa ciest (ďalej len BBRSC), pričom rozsah opráv závisí vždy od množstva finančných zdrojov. Priebeh prác nám priblížila odborná referentka pre styk s verejnosťou Banskobystrického VÚC Iveta Kureková: „Opravy ciest sa robia od ukončenia zimnej služby, ktorá spravidla trvá od 1. decembra do 31.marca. Je to dané aj tým, že vonkajšie teploty musia spĺňať predpísané hodnoty, ktoré si vyžaduje technológia pokládky teplej obaľovanej zmesi (+10°C niekoľko dní po sebe). Z uvedeného dôvodu aj výrobcovia teplej obaľovanej zmesi začínajú s výrobou až v mesiaci apríl.“

Vzhľadom na veľké množstvo výtlkov v tejto zimnej sezóne sa BBRSC snaží využiť niekoľko teplých dní s odpovedajúcimi teplotami. Zazmluvnila jedného výrobcu skôr a s opravami začala už 6. marca. Pokračovať budú tak, ako to dovolí počasie.

Problém s výtlkmi sa teda BBRSC rozhodla riešiť už v mesačnom predstihu. Spýtali sme sa, či sa zamerajú hlavne na opravy najhorších úsekov alebo výtlkov. BBRSC má 6 závodov, ktoré pokrývajú všetky okresy Banskobystrického kraja, a tieto si určujú, ktoré cesty v ich správe sa začínajú opravovať, pričom v súčasnosti sa opravujú len väčšie poškodenia ciest,“ povedala Kureková.

Z úveru opravia cesty v šiestich okresoch

Rozpočet prác na opravy zatiaľ nie je stanovený. „Vzhľadom na finančne mimoriadne náročnú zimnú službu, ktorá odčerpala až 65–70% celoročného rozpočtu na údržbu sa hľadajú mimoriadne zdroje na vykrytie potrebných prác. Z tohto dôvodu BBSK zobral v závere roka 2012 úver vo výške 10 miliónov eur,“ dodala Kureková.

Z týchto peňazí sa sa zrekonštruuje aj 68,5 km ciest v pôsobnosti závodov BBRSC. Ide o cesty v okresoch Banská Bystrica (5,986 km), Lučenec (8,948 km), Rimavská Sobota (15,666 km), Veľký Krtíš (7,781 km), Zvolen (15,576 km) a Žiar nad Hronom (14,610 km)

BBSK má pripravené aj ďalšie projekty na opravy ciest, na ktoré chce získať peniaze z eurofondov. Vlani takto zealizovalo osem projektov a financie vo výške 16,3 milióna eur vystačili na opravu 143 km ciest a 20 mostov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM