Monika Obrtalová Rôzne

Most v Malachove čaká konečne rekonštrukcia

Na dnešnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili poslanci návrh použitia rezervného fondu na odstránenie havarijného stavu mostu, ktorý vedie cez Malachovský potok. Most bol už niekoľko mesiacov v katastrofálnom stave a hrozilo, že dôjde k jeho

„Súčasná konštrukcia mostného objektu je v nevyhovujúcom havarijnom stave, a to aj v dôsledku intenzívnej zrážkovej činnosti. Práve tá spôsobila značné podmytie oporných konštrukcií mosta na Malachovskom potoku,“ vyjadril sa k aktuálnej situácii v obci Malachov v okrese Banská Bystrica Ivan Szabó z Odboru strategického rozvoja, investícií a verejného obstarávania.

Podľa jeho slov bola oprava objektu viac než nutná, pretože poškodenia boli skutočne rozsiahle. „Mostovka má nevhodnú konštrukciu, uzatvorené profily sú výrazne skorodované až do lokálneho prehrdzavenia. Aj samotné uloženie mostovky je nevyhovujúce. Pojazdná vrstva tvorená oceľovým plechom je poškodená, pretože má potrhané zvary preťažením plechu. Opory sú v havarijnom stave. Pravobrežná je natoľko podmytá, že už neplní svoju pôvodnú funkciu, teda prenášať zaťaženie z mostovky do podložia. V prípade veľkej vody môže dôjsť vplyvom podmytia k zrúteniu opory,“ hovorí o nelichotivých prognózach do budúcna Szabó.

Tie sa našťastie nesplnia práve vďaka schváleniu návrhu mestskými poslancami. Informácie o tom, koľko financií bude oprava stáť a kedy by k nej malo dôjsť ešte nie sú zverejnené.

moo Foto: Ján Krošlák

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM