Monika Földešiová Rôzne

Modelka Dominika Homolová závislá od zachraňovania: Niekedy mám doma aj 7 psov

Otrokyňa krásy či samaritánka? Aj to je spôsob, ako sa ľudia pozerajú na mladú Zvolenčanku. Kým jej živobytím je pózovanie pred fotoobjektívom, všetok svoj voľný čas a energiu venuje záchrane opustených psíkov. Prečítajte si rozhovor s Dominikou Homolovou (28), vášnivou zástankyňou všetkého živého.

Ilustračný obrázok k článku Modelka Dominika Homolová závislá od zachraňovania: Niekedy mám doma aj 7 psov
Zdroj: Dnes24.sk

Kedy sa v tebe zrodil pocit samaritánky, ktorá zachraňuje opustených psíkov?
K záchrane ma priviedla situácia, aká bola na Slovensku pred 5 rokmi, keď nikto netušil, ako psy žijú v karanténnych staniciach, čo vlastne tento pojem znamená a ako tie zvieratá veľmi trpia. Začala som si zisťovať informácie, až ma to priviedlo k jedinému, že ak chcem niečo zmeniť, musím preto niečo urobiť, ľútosť ani plač im nepomôže. V tom čase som stretla moju spoločníčku Romi Klimekovú a začali sme budovať niečo, na čo som dnes nesmierne hrdá a pokladám to za také svoje „dieťa“ – naše OZ Pes v núdzi.

Ako prebiehalo budovanie neziskovky a ako fungujete teraz?
Začiatky boli ťažké, ale cieľ bol jasný – robiť osvetu, začať znižovať počet nechcených zvierat zaradením sa do kastračného programu a zapájať ľudí do záchrany, lebo pomôcť môže každý. Najprv sme mali psíky len u nás doma a v dočasných opaterách, teraz sú už spolu na jednom mieste v útulku na Budči alebo v dočasnej opatere dobrovoľníkov. Máme 15 kotercov, psy dávame do koterca po jednom, nechcem, aby bol ani jeden z nich utláčaný dominantnejším. Snažíme sa im v čo najvyššej miere eliminovať stres. Denne sú venčení, hrajú sa, behajú. V rámci možností majú všetko, chýba im len trvalý domov.

Záujemcov o psíky z vášho útulku je veľa?
Záujemcovia volajú na naše telefónne čísla, v prípade že sa nám ich podmienky pre psíka pozdávajú, prídu si vybrať. Keď je dobrý domov, som ochotná isť psa odovzdať budúcemu majiteľovi aj o polnoci, každému však psa nedám. Vyberáme si, je to veľká zodpovednosť. Je len na vás, komu psa dáte a ako sa bude mať zvyšok života, on si vybrať nemôže, preto sa niekedy riadim aj šiestym zmyslom a ak mi niečo na záujemcovi nesedí, proste mu psa nedám. Adopciou sa to však u nás nekončí, s majiteľmi udržujeme spätnú väzbu, posielajú nám fotky, robíme si kontroly… Fotky z nových domovov nám veľakrát dávajú silu pokračovať ďalej, niekedy je to ťažké, psy sú enormne premnožené a najťažšie je prijať fakt, že všetkým sa pomôcť nedá. Ak si však niekto vezme psa z útulku, zachráni rovno dvoch! Toho, ktorého si vezme a ďalšieho v núdzi, pre ktorého sa adopciou uvoľni v útulku miesto. Plusom tiež je, že sme otvorili pobočku aj v Pezinku.

A čo ty? Ako to vyzerá u teba doma?
Mám svojich 3 psov a 2 mačky, všetci sú zachránení. Mám slabosť pre staré psy, lebo tie majú najmenšie šance na adopciu. Ľudia sú egoisti, nechcú, aby im psík za pár mesiacov, možno rokov zomrel, a tak ho radšej nechajú v útulku. Ja si nechávam psy, ktoré nikto nechce. Bublinku som si našla na ulici ako šteňa ešte pred 8 rokmi, naložila som ju do auta a bola moja. Barny je starý boxer, ktorého nikto nechcel a ja som chcela, aby posledné roky v živote žil ako vo vatičke. Albert je krížený mallinois, zlomená dušička, ktorá sa mi rok nepozrela do očí. Bol týraný a dlho trvalo, kým všetko prekonal. Po roku, keď sa mi prvýkrát pozrel do očí, som vedela, že ostáva navždy. Okrem nich si domov beriem psy aj dočasne, kým im nájdeme nový domov. Väčšinou však dospelé, na šteniatka už nemám nervy :)

Dá sa to vôbec zvládať prakticky? Mať viac než 3 psov môže byť náročné…
Áno, niekedy mám doma aj 6–7 psov, žijem však v rodinnom dome, tak sa to tu nejako stratí Na venčenie ich potom len naložím do auta a odveziem niekde do prírody, kde ich ako svorku vypustím, nech sa vybehajú. S takým počtom psov sa mi veľmi na bežné psičkárske trasy chodiť nedá, už pri počte 3 psy na jednu osobu na mňa ľudia divne hľadia, pre nich extrém, pre mňa norma.

Ako sa tvoja tolerancia voči všetkému živému odzrkadľuje na tvojej práci? Modelky predsa zvyknú používať mnoho kozmetiky testovanej na zvieratách.
Máš pravdu, celý môj život je postavený na tolerancii k živým tvorom ale i k ochrane prírody a životného prostredia. Dokonca som aj vegetariánka :) Preto ma trápi skutočnosť, že veľké svetové firmy, ktorých sú plné reklamy a časopisy, aj v dnešnej pokrokovej dobe stále využívajú testovanie kozmetiky na zvieratách. Preto som sa rozhodla šíriť osvetu aj v tejto oblasti.

Osvetu? Ako?
Založila som spoločnosť Bellua, ktorá momentálne ponúka 7 svetových značiek výrobcov prírodnej kozmetiky netestovanej na zvieratách. Bellua znamená tvor, a to je aj našim hlavným poslaním – chrániť zdravie živých tvorov a prírody v spoločnom súžití. Prostredníctvom nášho webu www.bellua.sk sa snažíme šíriť politiku netestovania na zvieratách medzi najširšiu verejnosť, aj prostredníctvom osvety a cenovo dostupných produktov. V dnešnej dobe existuje naozaj veľa spôsobov testovania kozmetiky, pri čom nemusí trpieť žiaden živý tvor. Testuje sa na umelo vytvorených ľudských a zvieracích bunkách, na mikroorganizmoch, baktériách, umelo vypestovaných tkanivách, placentách, dokonca na PC programoch. Tie sú ale drahšie, preto mnohé komerčné značky testujú stále na zvieratách, čo je najlacnejšia forma. Je to hrozné, že mnoho renomovaných značiek je plných chémie, parabénov, alergénov, farbív, dokonca ropy, čo potom my cez našu pokožku dávame do svojho tela! Prírodná kozmetika je alternatívou pre tých, čo chránia svoje zdravie a aj prírodu. Aj preto som sa rozhodla založiť obchod, ktorý ponúka široký výber kozmetiky a eko drogérie celkovo siedmych svetových značiek. Nájdete tam od zubnej pasty, detskej kozmetiky, kozmetiky pre mužov, pre tehotné, pleťovej, telovej, vlasovej kozmetiky až po čistiacu eko drogériu.

Budúci týždeň vám prinesieme súťaž práve o túto prírodnú kozmetiku od spoločnosti Bellua, tak si nezabudnite na nás kliknúť ;)

Foto: archív Dominiky Homolovej

Pes v núdzi - videospot
1
Galéria
Dominika Homolová - závislá od zachraňovania
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM