Jakub Forgács Rôzne Správy

Mladý Horehronec vytvára úchvatné diela: Na obrazoch zachytáva aj krásy Bystrice

Svoje obrazy maľuje aj niekoľko dní či dokonca týždňov, až kým nie je úplne spokojný. Diela Mareka Kocku hovoria za všetko...

Ilustračný obrázok k článku Mladý Horehronec vytvára úchvatné diela: Na obrazoch zachytáva aj krásy Bystrice
19
Galéria
Foto: Marek Kocka

Marek Kocka (26) pochádza z obce Ráztoka (okres Brezno), kde momentálne aj pôsobí a tvorí. Vyštudoval odbor reštaurovanie papiera, knižnej väzby a dokumentov na Fakulte restaurování v Litomyšli. Je však aj nadaným maliarom. Viac o svojej vášni porozprával v rozhovore…

Vytvárate krásne obrazy Bystrice a okolia. Odkedy sa venujete maľo­vaniu?

Banskú Bystricu mám veľmi rád. Som tu takmer denne a bola by škoda ju nezachytiť na plátne. K maľovaniu ma priviedlo aj moje vyštudované remeslo, ktoré sa bez umu vykonávať nedá. Už na strednej škole v Banskej Štiavnici to bolo nevyhnutnosťou prijímacích skúšok, na ktoré ma od 13 rokov pripravoval môj strýko Mgr. Art. Štefan Kocka. Spolupracujeme a radíme sa spolu dodnes. Jeho poznatky posúvam ďalej a tiež sa snažím pomáhať so základmi kresby a maľby nádejným budúcim študentom výtvarného umenia. Taktiež aj záujemcom o takýto druh relaxu so základmi kresby a maľby.

Ktoré miesta a akou technikou zachytávate najradšej?

Vyhľadávam nenápadné, ale pekné miesta a zákutia. Najmä také, ktoré sú silné kontrastom farieb. Maľujem najradšej v jeseň, alebo na jar pri zapadajúcom slnku.

Každá technika má niečo do seba, maľujem akrylovými farbami, alebo akvarelom. “Experimenty“ s technikami a ich kombináciou naopak rád nemám.

Namaľovanie obrazu isto nie je robota na pár minút. Ako dlho pracujete na jednom diele a od čoho všetkého to závisí?

Obrazy maľujem aj niekoľko dní a týždňov. Tvorím priamo v krajine, no dokončujem ich najmä v noci vo svojom ateliéri, kde ma nič neruší. Obraz je hotový vtedy, keď som s ním spokojný. Nesmie to byť inak. Pretože ak ho raz predám alebo darujem, musím s ním byť spokojný aj po rokoch ak ho uvidím niekde vystavený. Najdlhšie maľujem obrazy pre ľudí, ktorých vôbec nepoznám, pretože neviem čo sa im páči a v akom štýle. Keď sú na záver spokojní je to pre mňa potešenie na duši.

Už sa vám niekedy stalo, že sa obraz nevydaril tesne pred dokončením alebo sa to vždy dá nejako zachrániť?

Už som ich pokazil niekoľko. Beriem to ako proces samoštúdia. V tom prípade si dám od maľovania prestávku. Našťastie je to pre mňa výzva a vždy ho dokončím tak, aby bol čo najlepší.

Mali ste už možnosť svoje diela aj niekde vystavovať alebo nejakú výstavu plánujete?

Každoročne sa spolupodieľam na výstavách, ktoré sú súčasťou programu slávností miest, obcí a ich výročí prvých písomných zmienok. V minulosti som vystavoval v Lipsku, v galérii radnice mesta Wolfenbüttel, ale tiež v Banskej Štiavnici, v Lučenci na Bienále. Poslednou bola pre epidémiu len virtuálna výstava na podujatí Čipkárskô v Brusne. Do budúcna by som rád vystavil moje obrazy aj v Banskej Bystrici.

Maľovanie však nie je jedinou činnosťou, ktorej sa profesijne venujete…

Presne tak. Moje nadobudnuté zručnosti a umelecké cítenie využívam v mojom vyštudovanom odbore. Reštaurovanie si okrem ostatných vedomostí vyžaduje práve umelecký cit. Stretávam sa s veľmi starými knihami, alebo dokumentmi, ktoré sú aj výtvarne a umelecky spracované. Častokrát sú poškodené tak, že ich vystavovanie nie je možné. Vtedy je potrebné zhotoviť vernú kópiu, alebo faximíliu, ktorá sa môže vystaviť pokiaľ originál je bezpečne uložený v depozitoch inštitúcií. Reštaurátor musí ovládať všetky techniky výtvarného umenia, avšak musí byť opatrný, aby do reštaurovanej archiválie nevkladal svoje maniere a nezmenil tak autenticitu diela.

Keď práve nedržíte štetec v ruke, ako najradšej trávite voľné chvíle?

Voľných chvíľ mám momentálne málo, no aj tak si nájdem čas na turistiku s rodinou a priateľmi. Tiež si rád posedím na káve čo o mne dobre vedia moji známi.

Krásne výtvory Mareka Kocku si môžete pozrieť aj v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Horehronec Marek Kocka maľuje úchvatné obrazy
19
Galéria
Foto: Marek Kocka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM