Jakub Forgács Rôzne Správy

Mladá Bystričanka narazila na medveďa: Nečakané stretnutie opísala vo VIDEU

Stretnúť medveďa počas túry netúži asi nikto. Po tomuto zážitku si však mladá Bystričanka uvedomila nielen cenu života, ale aj vzácnosť tohto blízkeho stretnutia vo voľnej prírode.

Ilustračný obrázok k článku Mladá Bystričanka narazila na medveďa: Nečakané stretnutie opísala vo VIDEU
Zdroj: TASR/AP / real nature lover

Mladá Bystričanka, ktorá vystupuje pod pseudonymom „real nature lover“ sa pred pár dňami vybrala po červenej turistickej trase na Starú kopu. Pre ňu to bola neznáma cesta a keďže značka tu vytvára okruh, z pôvodne krátkeho výletu sa pre vybitú batériu v telefóne a stratu pojmu o čase neskôr odohralo čiastočné blúdenie. To zakončilo nečakané stretnutie s medveďom. Svoj príbeh opísala vo videu, ktoré nájdete aj v závere tohto článku.

Prosím, nechaj ma žiť

Pri návrate z lesa, keď už bolo šero a zdalo sa jej, že má pred sebou možno posledných sto metrov k hlavnej ceste medzi Banskou Bystricou a Hornou Mičinou, uvidela pred sebou medveďa. Prvýkrát v živote. „Napriek tomu, že som robila hluk, bol predo mnou do 30 metrov. Zostala som totálne v šoku a oblial ma studený pot. Pozerali sme sa na seba. Nikdy v živote som taký strach nezažila,“ hovorí vo videu.

Medveď sa podľa jej slov vôbec nezľakol, no ona jeho úplne. „Netušila som, že by sa niečo také mohlo stať. Uvedomila som si, že mi ide o život. Stíchla som, otočila som sa mu chrbtom, hoci viem, že sa to neodporúča a začala som sa vracať tou istou cestou. Ešte dvakrát som sa otočila, ale on sa na mňa stále pozeral. Myslela som si, že sa za mnou rozbehne,“ pokračovala v rozprávaní. Uvedomovala si však, že cesta domov vedie práve okolo medveďa.

„Nebol priamo na ceste, ale asi 10 metrov od nej vľavo a ja som musela prejsť okolo neho. Stíšila som hlas a kráčala som pozerajúc celý čas do zeme so slovami „prosím, nechaj ma prejsť“, „prosím, nechaj ma žiť“. A on ma nechal. Dovolil mi prejsť,“ opisuje.

Ďalšie aktuálne správy

Milosrdné zviera

V tej chvíli si podľa vlastných slov uvedomila zhovievavosť medveďa. „A nielen to, ale aj aké veci sa dejú voči týmto zvieratám. Keď ľudia stretnú medveďa, hneď začnú tvrdiť, že sú premnožené. Pritom celým lesom prebieha ťažba. Obydlia medveďa sú likvidované. Presúva sa nielen preto, že mu je postupne braný životný priestor, ale je mu zároveň likvidovaný aj bohatý zdroj prirodzenej potravy,“ spomína s dojatým hlasom vo videu.

„V tej chvíli som si uvedomila cenu svojho života a uvedomila som si, aké je zviera k človeku milosrdné, keď ste sám v situácii s vybitým telefónom a chýba vám posledných sto metrov, aby ste sa cítili komfortne, bezpečne, v civilizácii,“ hovorí Bystričanka, podľa ktorej v tej chvíli mohol medveď urobiť skutočne čokoľvek.

Problém s prikrmovaním a kontajnermi

Neopomenula ani premiestňovanie zveri k ľudským obydliam. „Dôvodom je aj dlhotrvajúci problém s vnadením a nevhodným prikrmovaním a nezabezpečenými kontajnermi, čo láka divú zver bližšie k obciam,“ uviedla vo videu, pričom sa odvolala na stanovisko Štátnej ochrany prírody SR.

„Myslím, že keby sa človek správal k zvieratám tak, ako sa zvieratá správajú k ľuďom, bolo by na svete lepšie,“ dodáva mladá Bystričanka.

Sama dúfa, že aj tento jej zážitok pomôže osvete medzi ľuďmi. Viac sa dozviete v priloženom videu a na jej blogu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM