Jakub Forgács Iné športy Rôzne Správy

Miroslav podal úctyhodný výkon: V 67 rokoch dokázal obísť Bystricu, FOTO

Trúfli by ste si na niečo podobné? Bystričan, Miroslav Kapusta, dokázal, že do starého železa rozhodne nepatrí. O svojej športovej vášni viac prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Miroslav podal úctyhodný výkon: V 67 rokoch dokázal obísť Bystricu, FOTO
9
Galéria
Zdroj: archív Miroslava Kapustu

Miroslav Kapusta (67) je mnohým Bystričanom dobre známy ako básnik a spisovateľ, sezónne i Mikuláš pre deti a zároveň i organizátor kultúrnych podujatí, medzi ktoré patrí najmä Ars Poetica Neosoliensis, ktorého už 10. ročník prebehol v roku 2020, ale tiež Poézia naša milá (v spolupráci s SOS BB), pri príležitosti Svetového dňa poézie, Poetica Slavica (spájanie kultúr slovanských národov, v spolupráci s ŠVK BB), Banskobystrické pierko (literárna súťaž pre deti a mládež, v spolupráci s VKMK BB) a tiež Poetické Nokturno (v spolupráci s Pars Artem a ŠVK BB). Zároveň je aj pravidelným účastníkom medzinárodných poetických festivalov v Česku a Poľsku.

Mnohí však ani netušia, že Miroslav Kapusta je napriek vyššiemu veku zároveň aktívnym športovcom a práve o tomto hobby nám viac prezradil v rozhovore.

Športovec od detstva

Ako priznal, k športu mal blízko už od detstva. „Ako pôvodne dedinský chlapec mám pohyb už od detstva v krvi, lebo to bola kedysi jediná zábavka, ktorou sme si ako deti jednak krátili náš voľný čas a pri ktorom sme sa, ako sa dnes „múdro“ hovorí, zároveň aj – socializovali. My sme to nazývali jednoduchšie – nadväzovali a udržiavali priateľstvá, ktoré pretrvávajú dodnes,“ uviedol pre spravodajský portál Dnes 24 so slovami, že ho to vždy, na rozdiel od kamarátov, ťahalo nie k futbalu, ale k bojovým umeniam.

„Môj prvotný, dedinský pohyb, dostal tak v záverečných ročníkoch vtedajšej ZDŠ organizovanú formu a to vo forme džuda za Sláviu VŠD Žilina (až po 1. dan), neskoršie, už po príchode do BB (1975) to bolo karate, za vtedajšiu ČH Banská Bystrica (Goyu ryu – až po 1. kyu) a už blízko k mojej 50-ke, to bolo iaidó, za Ken shin kan klub Banská Bystrica, ktorého bol spoluzakladateľ (Musso shinden ryu – až po 1. kyu),“ vymenoval p. Kapusta. Postupná operácia oboch bedrových kĺbov však dala bodku za jeho bojovými umeniami a keďže je pohyb súčasťou jeho životného štýlu, k pohybu mu ostali už iba pravidelné návštevy fitness a pravidelné kúpanie sa v ľadových vodách, ako člen Klubu ľadových medveďov BB-ZV.

Chôdza z núdze

Blízko mal však aj k chôdzi. „Aj keď som vždy rád chodil do prírody a priznávam, za mlada som prešiel Malou i Veľkou Fatrou a tiež zopár kopcov a dolín vo Vysokých Tatrách, nikdy som sa nepovažoval za turistu. Bral som to iba za akýsi spôsob relaxácie a zmeny pohybu od toho na tatami, v telocvičniach a fitness,“ hovorí p. Kapusta a dodáva, že práve keď opatrenia vlády v súvislosti s pandémiou COVID-19 zatvorili od októbra 2020 všetky fitness centrá, ostal bez pohybu, pretože pre spomínané operované bedrové kĺby mu lekári zakázali behať, i chodiť dlhšie trasy, čo poctivo dodržiaval a dovtedy sa i vo fitness centrách vyhýbal ich neprimeranej záťaži.

Lenže pohyb mu chýbal, a tak sa jedného dňa, v závere roku 2020, už ako 67-ročný (10.10.1953) rozhodol, že to v okolí svojho sídliska Sásová predsa len skúsi aspoň s ľahkým klusom. „Urobil som svojich prvých 5 km. Kondične som bol na tom veľmi dobre, ale moje bedrové kĺby tie nárazy 115 kg mojej váhy dobre neniesli a tak som to na ďalší deň skúsil so zrýchlenou chôdzou. Prešiel som 7 km a v čase len o čosi horšom, ako keby som bežal, pričom i mojim kĺbom to tak nevadilo. Postupne som si kilometre pridával a v januári 2021 som si do mobilu nainštaloval aplikáciu, ktorá mi moju chôdzu navigačne mapuje a pomáha sa orientovať i na takých miestach v okolí, kde som predtým nikdy nebol,“ pokračoval p. Kapusta.

„Do 31. marca 2021 som už prešiel takmer 500 km a z mojej pôvodnej váhy zároveň odbudlo 10 kg,“ spomenul.

Obchádzka Bystrice

Jedného dňa, keď už podľa vlastných slov bežne dokázal prejsť v jednom kuse i 10 až 20 km, mu počas chôdze napadlo, že by sa pokúsil ako prvý Banskobystričan pešo obísť celé mesto. „Bola to odrazu pre mňa jednak osobná „výkonová“ výzva a zároveň aj akýsi športový cieľ, ktorých už v mojom veku veľa nemám. Smial som sa v duchu, že zároveň by to bola aj pochvala mojim lekárom v Rooseveltovej nemocnici, ktorí vysoko kvalifikovane odviedli operáciu mojich bedrových kĺbov. Ktovie, či by ma však ako pacienta, pochválili oni,“ zasmial sa.

Tento cieľ si však najskôr vyžadoval prejsť jednotlivé úseky a nájsť tak najvhodnejšiu trasu. „Tak som zistil, že obísť mesto aj s jeho 19 mestskými časťami, by v jednom kuse asi nebolo možné, resp. priveľmi náročné. Rozhodol som sa preto, že bohato postačí obísť Banskú Bystricu v jej užšom intraviláne, zahrňujúcom však jej najväčšie sídliska a to Radvaň, Kráľovú, Fončordu, Podlavice, a samozrejme, i sídlisko Sásová-Rudlová,“ vymenoval.

„Túto trasu som najskôr prešiel na dvakrát a presne na moje meniny, teda na Miroslava – 29. marca 2021, som ju prešiel v jednom kuse spolu aj s mojim priateľom, Michalom Geľhošom,“ prezradil p. Kapusta.

Štart i Cieľ si určili na Námestí SNP – od stĺpu Panny Márie. „Podľa aplikácie celá trasa merala 31,68 km, trvala 5 hodín, 43 minút a priemerná rýchlosť chôdze bola 5,5 km/hod.“ a pokračoval so slovami, že celkové prevýšenie sa viacnásobne pohybovalo v rozpätí 345 m.n.m. až 507 m.n.m., čo je okolo 150 m.n.m.

Ako spomenul, celá trasa bola v rýchlej chôdzi, s asi 1 min. zastávkami po každom kilometri, keďže ju zapisovali a mapovali pre budúcich účastníkov podujatia. „Technicky by ju teda bolo možné prejsť ešte rýchlejšie, resp. do cieľa prísť o minimálne 30 minút skôr. Priateľ bol taký láskavý a nechal ma v závere trasy vstúpiť na Námestie SNP s 10-metrovým predstihom a tak preťať pomyselnú cieľovú pásku ako prvému Banskobystričanovi, ktorý mesto obišiel pešou chôdzou – on bol vzápätí druhý!“ dodal s úsmevom p. Kapusta.

Napriek tomu, že rozhodne nešlo o ľahký cieľ, priznal, že počas cesty nemal žiadne porazenecké chute a jeho vôľa dokázať to bola taká silná, že si neuvedomoval ani čas strávený chôdzou, ani svoju kĺbovú indispozíciu. „Uvedomil som si však jedno a to, že možno niektorí, ktorí sa s nami na danú trasu vydajú, by to v niektorom z úsekov mohli vzdať, lebo sranda to určite nie je,“ podotkol.

Charitatívny nápad

Ako pokračoval, takmer súčasne s nápadom obísť Banskú Bystricu, začal sa pohrávať i s myšlienkou, spraviť z toho zmysluplnú a charitatívnu akciu. „Podotýkam – nie pretek, ale kolektívny výkon, s akýmsi podtextom virtuálneho prenesenia kolektívnej životnej energie, s výťažkom „štartovného“ pre Svetielko nádeje, na detských onkologických pacientov, pre ktorých som už robil Mikuláša a tiež literárnu akciu. Vzápätí mi hneď aj napadol názov podujatia: Banská Bystrica – Krok za krokom,“ spomenul p. Kapusta.

Prezradil, že každý účastník prejde iba toľko, na koľko sa bude cítiť a i tak sa mu bude účasť rátať. „Pre ten účel zabezpečím akési „TAXI“, ktoré bude eventuálnych unavencov na dohodnutých miestach trasy zbierať a zvážať k cieľu,“ doplnil.

„Keď sa k mojej chodeckej aktivite neskoršie občas pridal aj kamarát, Michal Geľhoš, tento ma v danej myšlienke podporil do takej miery, že som sa definitívne rozhodol. Už iba počkať na uvoľnenie pandemických opatrení, dojednať bližšiu spoluprácu s mestom, prípadnými sponzormi a zorganizovať k danému účelu svojich priateľov, prípadne priaznivcov myšlienky,“ povedal o plánovanom podujatí.

Termín podujatia zatiaľ podľa slov Miroslava Kapustu zatiaľ sám nevie, musí podľa vlastných slov niektoré veci prejednať najskôr s mestom, i s vedením OZ Svetielko nádeje, ale ako prezradil, bol by rád, keby to bolo niekedy okolo 1. júna (MDD), v rámci kultúrnych podujatí mesta pre deti. „Podotýkam však, že dané podujatie nie je určené k účasti deťom, vzhľadom k náročnosti pochodu, ale iba pre dospelých a na vlastné riziko, prihliadnuc k vlastným schopnostiam jednotlivcov,“ upozornil.

Nenudí sa

Ako priznal, popri športovo-rekreačných aktivitách všetok ostatný voľný čas zaberá práve jeho spomínaná literárna činnosť a tiež organizácia kultúrno-spoločenských podujatí v Banskej Bystrici. Píše poéziu, i pre deti a pripravuje k vydaniu svoje nové knihy. „Svoj voľný čas však, samozrejme, venujem i rodine a chalupe, na ktorú nám však v tejto pandemickej situácii akosi nie je umožnené zájsť, vzhľadom na zákaz prechádzania z okresu do okresu,“ poznamenal p. Kapusta, ktorý pevne dúfa, že do leta všetky opatrenia v súvislosti s pandémiou pominú, alebo sa uvoľnia aspoň do tej miery, aby sa jeho zámery, ale i občanov celého Slovenska naplnili.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Bystričan Miroslav holduje športu aj v úctyhodnom veku
9
Galéria
Zdroj: archív Miroslava Kapustu
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM