Marcel Páleš Kultúra

Banskobystričan Miro Kapusta? Básnik nielen pre vegetariánov!

Banskobystrický básnik Miroslav Kapusta (59) je v okruhu nielen mestskej kultúry známym klasikom. Je priamočiary a servítku si pred ústa dáva výnimočne. Vyspovedali sme ho...

Ilustračný obrázok k článku Banskobystričan Miro Kapusta? Básnik nielen pre vegetariánov!
Zdroj: Dnes24.sk
  • V určitom životnom období ste sa usadili v Banskej Bystrici. Prirástlo vám toto mesto k srdcu? V čom spočíva jeho čaro pre vás?

Moje okolie a priatelia, v okruhu ktorých sa pohybujem, o mne vedia, že nie som banskobystrický rodák a že mojím rodným mestom je Žilina, resp. Teplička nad Váhom. Keďže som však celú svoju profesionálnu kariéru prežil v Banskej Bystrici a žijem v nej dodnes už vyše 38 rokov, môj vzťah k Banskej Bystrici je viac ako „srdcový“! Banská Bystrica je krásne stredoslovenské mesto, ktoré sa dá prehodiť kameňom, nachádza sa v lone hôr a v priam vyzývavo prechádzkovej prírode okolo. Je k nej zo všetkých strán blízko a v poslednej dobe sa stáva i multikultúrnym centrom, ktorým denne žije. Milujem Banskú Bystricu, najmä jej historické jadro, krásne námestie a zákutia ulíc, ktoré ešte stále, aj keď už v modernom šate, dýchajú jej stredovekou atmosférou. A veľmi ľutujem, že predchádzajúce obdobie k nej bolo veľmi nemilosrdné a zrúcaním sa zbavilo nenahraditeľných objektov, ktoré dotvárali jej jedinečný charakter medzi stredovekými hradbami.

  • Ste realizátorom myšlienky Ars Poetica Neosoliensis, ktorá (najmä v lete) spája ľudí cez kultúrne podujatie na Námestí SNP či v Radnici. Prečo by podľa vás na toto úspešné podujatie mohli zavítať aj tí Banskobystričania, ktorí o ňom ešte ani len nepočuli?

Áno, som realizátorom myšlienky Ars Poetica Neosoliensis a aktívne som ju v období rokov 2011–2012 aj v pravidelných cykloch uvádzal do priazne verejnosti, pričom som sa snažil skĺbiť umenie poézie so živou hudbou, výtvarným umením, či spevom a dať priestor k predstaveniu sa známym i začínajúcim umelcom nielen z Banskej Bystrice. Fenomén Ars Poetica Neosoliensis sa vo verejnosti ujal a zakrátko nabral priam celoslovenský charakter a v tom nastal problém. Na jednej strane narastal záujem o APN, na druhej strane však nie je v mojich silách v roku 2013 v projekte ďalej pokračovať, pretože aj keď som v tomto smere spolupracoval s mestom, PKO či VKMK, jednalo sa viac-menej o technicko-propagačnú spoluprácu. Bola to síce výrazná pomoc, ale nie finančne dotovaná, iba ak – z môjho vrecka. Keďže som súkromne nebol schopný finančne ďalej pokrývať ani najzákladnejšie veci /telefonáty, občerstvenie…/ a z morálneho hľadiska sa mi videlo i nedôstojné ďalej pozývať účinkujúcich na ich vlastné náklady, ďalšiu organizáciu APN som dočasne prerušil. Snáď sa raz nájdu finančné prostriedky aj na tento spôsob kultúry v meste. Ale s priateľmi sa podieľam na iných podobných projektoch, takže odkaz APN je ešte stále živý.

  • Okrem iného ste aj autor či spoluautor niekoľkých kníh a člen zoskupenia Generácia Nula. Venujete sa predovšetkým poézii. Jednu knihu vám dokonca krstil primátor Gogola. Mesto je vašej aktivite naklonené. Čo pre vás táto podpora znamená?

Áno, som autorom zatiaľ troch básnických zbierok a na štvrtej som sa autorsky spolupodieľal, ale žiaľ, ich vydanie bolo realizované výlučne vo vlastnej finančnej réžii, pretože dnes by bolo zázrakom nájsť sponzora na poéziu, tobôž na poéziu, akú píšem ja. Keďže sa poézia ani príliš nekupuje, spolu s priateľmi z G-Nula, ktorá vznikla na princípoch APN, ako jej akási mobilná alternatíva, chodíme s vlastnou poéziou za svojimi poslucháčmi, a to nielen na rôzne miesta v samotnej Banskej Bystrici, ale i do jej širšieho okolia /BR,ZV, RS, BS, Kremnica, PD…/. Väčšinou sa jedná o pozvania rôznych podnikateľských subjektov, knižníc, či škôl, avšak vždy bez nároku na akúkoľvek odmenu, iba ak na cestovné. Moju druhú básnickú zbierku skutočne uvádzal do života p. primátor a jeho prístup k umeleckým aktivitám v B.Bystrici je pomerne zjavný, nielen čo sa mojich aktivít týka. Vážim si jeho pomoc a jeho i priama účasť na umeleckom pôsobení v meste pod Urpínom dáva podujatiam ešte väčšiu šťavu. Dôkazom bola i jeho „recitačná“ účasť na Ars Poetica Neosoliensis, bol pri krste spoločnej zbierky a zakladaní G-Nula, i ako bubeník a krstný otec v rámci krstu poslednej knihy môjho priateľa, P.Papša.

  • Keď vám bolo v živote ťažko, čo vám pomohlo nevzdať sa?

V živote som si skutočne prešiel kadečím a nebola to v mnohých prípadoch iba prechádzková záležitosť. Napriek tomu si dovolím povedať, že som sa ešte neocitol v situácii, ktorá by bola konfrontovaná s rezignáciou. Možno to vyplývalo i z toho, že som celoživotne športovo založený a cez bojové umenia, ktorými som od svojich 14 rokov prešiel, som sa naučil i životné prehry znášať ľahšie a snažil som sa nimi posilniť. Ono to však v súčasnej dobe môže vyznieť ako fráza, ale faktom ostáva, že to bol skutočne v prvom rade šport, cez ktorý som dokonale ventiloval svoje životné tlaky, a kontakt s priateľmi, ktorých som popri ňom poznal. Nebola to teda kniha, hudba či poézia, ako by niekto možno čakal, pretože poézii som sa cielene a s plnou vážnosťou začal venovať až v rokoch, keď som mal svoj život už viac-menej „utrasený“! Odporúčam každému – nič tak nevyčistí hlavu, ako pravidelná fyzická záťaž a aktívny pohyb s ňou spojený. To ostatné je iba luxus navyše!

  • Čo vás poháňa vpred, byť aktívnym, byť tvorivým, činiť sa, nespať, nebyť lenivým?

Napriek mojej viac ako 30 ročnej kariérnej praxi, ale i v rámci nej, neustále som sa pohyboval prevažne medzi mladými ľuďmi, či už ako sám cvičenec, či neskoršie ako tréner detí a mládeže, a to mi nedovoľovalo starnúť. Ak sa hovorí, že muž v každom veku je vo svojej podstate vždy malý chlapec, tak u mňa je to jednoznačným potvrdením. Som totiž priam závislý na pohybe a aj keď už moja postava o športových aktivitách veľmi nesvedčí, som pravidelný návštevník fitness, avšak už samozrejme s inými prioritami. Nuž a samozrejme poézia a s ňou spojené moje súčasné aktivity a ambície, to je moja druhá stránka, ktorá vypĺňa moju druhú polovicu života. Vzhľadom na moje životné princípy stalo sa, že aj v tejto oblasti som obklopený prevažne mladými ľuďmi, či už autormi, alebo mojimi poslucháčmi. Moju životnú filozofiu však predsa len najlepšie vystihuje moja poézia, ale ak by som chcel byť aj za vtipného, tak moje aforizmy, ktorým sa rovnako intenzívne venujem. Napríklad: „Zomriem inokedy, lebo cez víkend žijem a v týždni na to nemám čas!“ …alebo „Obdivujem lenivých ľudí – najmä ich vytrvalosť!“

  • Čo by ste odkázali našim čitateľom?

Neberte sa príliš vážne, snažte sa viesť svoj život aktívne. A nezáleží, v akej oblasti, a nemusí sa vždy jednať iba o pohyb, pretože to vás vyženie z domu, to vás prinúti stretávať sa s inými ľuďmi a stretnutia vás prinútia ku konfrontácii s inými názormi, čo človeka obohacuje. Na druhej strane však, nekompromisne opustite ľudí, ktorí vás zneužívajú, pretože ak ich budete dlhodobo trpieť iba zo slušnosti – vysajú z vás prinajmenšom životnú energiu a bez nej sa nedá plnohodnotne existovať. Nesprávajte sa mentorsky, buďte tolerantní a žite v realite, nie v snoch!

(nahliadnite aj do fotogalérie)

Miro Kapusta
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM