Kultúra

Ministerstvo kultúry má návrh rozpočtu: Státisíce eur aj pre bystrickú operu

Ministerstvo kultúry (MK) SR by malo mať na výdavky v roku 2021 k dispozícii 392 149 000 eur. Koľko sa ujde Štátnej opere v Banskej Bystrici?

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo kultúry má návrh rozpočtu: Státisíce eur aj pre bystrickú operu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Vzhľadom na pandémiu ochorenia COVID-19 a dedičstvo z minulosti neboli očakávania príliš veľké. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) to uviedla v súvislosti s návrhom rozpočtu rezortu kultúry na rok 2021.

Ráta aj s eurofondami

„Z môjho pohľadu je dôležité napríklad to, že máme zabezpečené financovanie dôležitých investičných projektov,„ uviedla ministerka po stredajšom rokovaní vlády, ktorá schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2021–2023. Milanová predpokladá využitie aj externých eurofondových zdrojov prostredníctvom iniciatívy REACT-EÚ, verí tiež, že sa podarí aj optimalizovať výdavky prostredníctvom odporúčaní zo schválenej revízie výdavkov na kultúru. "Verím, že týmto spôsobom dokážeme pekne prežiť aj ten ďalší náročný rok,“ povedala ministerka.

Ministerstvo kultúry (MK) SR by malo mať na výdavky v roku 2021 k dispozícii 392 149 000 eur, v medziročnom porovnaní s rozpočtom na rok 2020 je to približne o 2,5 milióna eur menej. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý v stredu schválila vláda.

Státisíce pre bystrickú operu

Viac ako tretinu z rozpočtu tvoria prostriedky určené na inštitucionálnu podporu organizácií rezortu, v tejto kapitole sú zahrnuté aj výdavky na najväčšie investičné projekty. V prípade rekonštrukcie Krásnej Hôrky je alokovaných na budúci rok 5 130 000 eur, na pokračovanie obnovy Slovenskej národnej galérie 5 miliónov eur a na sanáciu Spišského hradu sa v budúcom roku ráta s prostriedkami vo výške 1 935 000 eur.

Pri Štátnej opere v Banskej Bystrici sa počíta so sumou 330 000 eur.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Štátna opera v Banskej Bystrici
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM