Správy

Ministerstvo koná: Podniklo krok k vyriešeniu problému s ekologickou hrozbou na Horehroní

Gudróny predstavujú odpad vznikajúci pri spracovaní ropy. Tieto jamy nad obcou Predajná vznikli uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová už v 60. a 70. rokoch 20. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo koná: Podniklo krok k vyriešeniu problému s ekologickou hrozbou na Horehroní
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Envirorezort obstaral od Vodohospodárskej výstavby (VV) výkon odborného technicko-bezpečnostného dohľadu gudrónových jám v Predajnej v okrese Brezno. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

V rámci technicko-bezpečnostného dohľadu realizujú vodohospodári pravidelné merania a obhliadky. „V prvom rade je nevyhnutné urobiť podrobný geologický prieskum a tento zabezpečuje MŽP SR v spolupráci so Štátnym geologickým ústavom Dionýza Štúra,“ skonštatovalo tlačové oddelenie. Dodalo, že až výsledky prieskumu preukážu, aká bude najvhodnejšia a najefektívnejšia metóda sanácie envirozáťaže v Predajnej.

MŽP v júni zrušilo verejné obstarávanie na sanáciu gudrónových jám v obci Predajná. Dôvodom bolo, že podmienky súťaže boli nastavené diskriminačne a zamedzilo sa tým konkurencieschop­nosti. Rezort vtedy sľúbil, že v najbližšom čase vyhlási nové. Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) uviedol, že si vie predstaviť, že by sanáciu robili organizácie spadajúce pod ministerstvo, ako sú Vodohospodárska výstavba, Slovenský vodohospodársky podnik či Štátny geologický ústav Dionýza Štúra

Ďalšie aktuálne správy

Gudróny predstavujú odpad vznikajúci pri spracovaní ropy. Tieto jamy nad obcou Predajná vznikli uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová už v 60. a 70. rokoch 20. storočia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskobystrického kraja

V OBRAZOCH: Gudrónové jamy pri obci Predajná zachytené dronom
6
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM