Monika Obrtalová Rôzne

Ministerka odvolala predsedu krajského súdu

Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská odvolala viacerých predsedov krajských a okresných súdov, vrátane predsedu Krajského súdu v Banskej Bystrici Jána Bobra.

Informovali o tom sudcovia, ktorí dnes dostali odvolania, platné od stredy 11. mája. Medzi odvolanými je napríklad predsedníčka Krajského súdu v Bratislave Gabriela Šimonová, predseda Krajského súdu v Prešove Igor Burger, predseda Okresného súdu v Bratislave III Richard Molnár a predseda Okresného súdu v Košiciach II Vladimír Kotus. Ďalej je medzi odvolanými Andrej Mitterpák, predseda Okresného súdu v Košiciach I a predseda Okresného súdu Košice-okolie Jozef Pribula.

Podľa zistení TASR je odvolaných predsedov súdov ešte viac, odvolanie je im doručované postupne počas dnešného dňa. Ide napríklad o predsedu Krajského súdu v Banskej Bystrici Jána Bobra a predsedu Krajského súdu v Žiline Juraja Krupu. Ministerka spravodlivosti sa k rozhodnutiu odvolať z funkcie niektorých predsedov súdov vyjadrí na dnešnom brífingu. „Rozhodnutie pani ministerky považujem za účelové. Určite to nie je otázka neodbornosti,“ vyhlásil dnes Burger, poverený vedeným Krajského súdu v Prešove. Podľa jeho slov by malo ministerstvo uverejniť štatistiku a výkony tohto súdu, z ktorých by bolo jasné, že súd a on ako predseda si plnil svoje povinnosti. Ministerka na jeho odvolanie, ako ďalej povedal Burger, uviedla dôvody, hoci jej to zákon neprikazuje. Mimo toho, ako pokračoval, malo mu byť zrušené poverenie vedením súdu, ktorým je od 1. januára tohto roku a nie odvolanie z funkcie predsedu. V súčasnosti je sudcom Najvyššieho súdu SR.

Burger je pokladaný za jedného z najlepších odborníkov na trestné právo. Rozhodoval na bývalom federálnom súde v kauze vraždy študentky Cervanovej či masového deväťnásobného vraha Ondreja Riga. Do funkcie predsedu KS v Prešove ho menoval v roku 1997 exminister Ján Čarnogurský a takto pôsobil aj počas ér exministrov Daniela Lipšica, Štefana Harabina či exministeriek Kataríny Tóthovej a Viery Petríkovej a ďalších. „Ide o najrozsiahlejšie personálne zmeny v justícii od čias exministra Jána Čarnogurského. Ide o účelové zmeny a nastáva nimi rozvrat justície,“ povedal jeden z dotknutých odvolaných predsedov súdov, ktorý si neželá byť menovaný. Odvolať sudcov umožňuje ministerke novela zákona o sudcoch a prísediacich účinná od 1. mája. Na rozdiel od minulosti sa odvolaní sudcovia nemôžu odvolať na súd.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM