Marcel Páleš Správy

Minister obrany Glváč v Banskej Bystrici: Vyznamenal šiestich účastníkov odboja

Minister obrany Martin Glváč si vo štvrtok v areáli banskobystrického Múzea Slovenského národného povstania pripomenul 69. výročie SNP. A nezostal bez pochvalných slov aj činov.

Ilustračný obrázok k článku Minister obrany Glváč v Banskej Bystrici: Vyznamenal šiestich účastníkov odboja
Zdroj: TASR

Po pietnom akte kladenia vencov pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici šéf rezortu obrany ocenil odvahu tých, ktorí sa zapojili do národného boja za oslobodenie a preukázali svoju statočnosť, pričom stratili svoje zdravie a niektorí z nich aj to najcennejšie čo človek má, život. Informovala o tom hovorkyňa MO SR Martina Balleková.

Šíriť osvetu medzi mladými

„V čase Slovenského národného povstania sme ukázali silu nášho národa, súdržnosť a odvahu bojovať proti nemeckým okupačným jednotkám. Je dôležité, aby sme tieto udalosti pripomínali aj mladým generáciám. Aj my v rámci Vojenského historického ústavu pripravujeme edukatívne projekty, aby sme prispeli k šíreniu osvety medzi mladými,“ povedal Martin Glváč.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) Petra Vojteka každé vojenské vystúpenie, ktoré bolo v histórii a je spojené so slovenským národom, je pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky veľmi dôležité.

„Viac a viac mladých ľudí sa zaujíma o to, ako vyzerá vojenská technika, ako vyzerajú vojenské postupy. Mnohí z nich si chcú dokonca vyskúšať vojenský život. A to ma skutočne napĺňa spokojnosťou v tom, že máme pred sebou budúcnosť a že to dobré, o čom sa stále hovorí že v Slovenskom národnom povstaní slovenský národ ukázal, tak to stále máme,“ vyjadril svoje presvedčenie generálporučík Vojtek.

Vyznamenanie pre priamych účastníkov odboja

Pri príležitosti spomienkových osláv minister obrany Martin Glváč vyznamenal šiestich priamych účastníkov odboja pamätnou medailou ministra obrany SR III. stupňa, jedného in memoriam.

Tohtoročných spomienkových osláv 69. výročia SNP sa zúčastnili aj najvyšší štátny predstavitelia Slovenskej republiky, prezident Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady Pavol Paška a predseda vlády Robert Fico. Pozvanie na tohtoročné oslavy prijal aj rumunský prezident Traian Basescu a predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Sergej Naryškin.

Foto: ilustračné

Oslavy výročia SNP navštívilo vyše 3 000 ľudí: Nechýbali ani zahraniční hostia
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM