Jakub Forgács Správy

Milujete PRÍRODU, HISTÓRIU či ADRENALÍN? Banskobystrický kraj láka na TOP 5 zážitkov

Či už plánujete dovolenku alebo len jednodňový výlet, v Banskobystrickom kraji si na svoje príde každý.

Ilustračný obrázok k článku Milujete PRÍRODU, HISTÓRIU či ADRENALÍN? Banskobystrický kraj láka na TOP 5 zážitkov
5
Galéria
Zdroj: TASR/Dušan Hein

Krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ponúka pod značkou Za horami za dolami širokú ponuku možností na trávenie voľného času. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK. Čo teda BBSK považuje za naj zážitky v kraji?

TOP 5 zážitkov v BBSK

1. Po vode za dobrodružstvom

Splav rieky Hron patrí k najkrajším vodáckym zážitkom. Obľúbený je najmä preto, že je vhodný pre všetky vekové kategórie a je skvelou voľbou pre rodinnú dovolenku. Rieku môžete splaviť za deväť dní, lode vám požičajú v niektorej z profi požičovní. Splavovať môžete samostatne, no ak si netrúfate, pomôže vám sprievodca.

Hron je akousi vodáckou klasikou, no ak chcete vyskúšať niečo nové, stavte na Ipeľ. Ten sa javí ako pokojná riečka, ale dokáže prekvapiť svojim temperamentom. Odmenou vám budú rozprávkové prírodné scenérie. Na vodákov čakajú meandre, lužné lesy a lúky plné vzácnej fauny a flóry.

Počas splavu je možné vystúpiť na breh a spoznať aj miestne zvyky. Ak patríte k pôžitkárom, iste oceníte mieste vinárstva a reštaurácie. Pre milovníkov histórie sú zas v ponuke pamiatky kultúrneho bohatstva.

2. Čarovná cesta podpolianskymi lazmi

Pozrite sa na prírodu zblízka. Botanicko-mykologická exkurzia z podpolianskych lúk do horských zákutí Poľany a späť vám odhalí krásne prírodné tajomstvá.

Na ceste za poznaním divo rastúcich jedlých a liečivých rastlín sa pokocháte mozaikou políčok, lúk a pasienkov či skalných útvarov na Javorinke, osviežite sa vo vodopáde Bystrô a zoznámite sa tu s najrôznejšími bylinkami a hubami.

Trasu zvládnu aj rekreační turisti a absolvujete ju za pár hodín. Ide teda o výborný jednodňový výlet.

Ďalšie tipy na zážitky nájdete na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

TOP 5 zážitkových atrakcií na Slovensku
5
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM