Jakub Forgács Kultúra

Milovníci tradícií, toto vás poteší: Očovská folklórna hruda na VIDEU a FOTKÁCH

Ak patríte k fanúšikom folklóru, nazrite. Takto to vyzeralo na 16. ročníku prehliadky tradičnej ľudovej kultúry zameranej na prezentáciu nositeľov tradícií od najmenších po tých skôr narodených.

Zdroj: Dnes24.sk

Zmesou folklóru podpolianskych súborov a súborov z iných častí Slovenska, ako aj zahraničných hostí, bol nedeľňajší galaprogram na festivale Očovská folklórna hruda v Očovej v okrese Zvolen. Medzi účinkujúcimi boli aj víťazi rôznych celoslovenských folklórnych súťaží.

„Predstaví sa napríklad víťaz folklórnej šou Zem spieva Martin Repáň z Terchovej s celou svojou rodinou a zaspieva aj víťazka celoslovenského kola súťaže Slávik Slovenska Karolína Buzáková,“ priblížil pred galaprogramom riaditeľ festivalu Pavel Holík.

Na pódiu ale vystúpili napríklad aj súbor Gorali zo Zakopaného, sestry Sihelské či súbor Živel z Bratislavy a krajania z Vojvodiny. Samostatný medailón mal ešte predtým folklórny súbor Vtáčnik z Prievidze.

Ako uviedol, v sobotu bol na festivale „hojne“ navštívený hlavný program venovaný Podpolianskym rozkazovačkám, ktoré boli vlani zapísané do národného Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva. Veľký záujem vzbudila aj výstava očovských krojov v tamojšom Remeselnom dome a tiež program o tradícii píšťaľkárov a fujaristov v Očovej.

„Ľudia sa okrem toho mali možnosť priučiť vyšívaniu krivou ihlou, tkaniu kobercov, výrobe pletených košíkov,“ priblížil Holík.

Nemenej príťažlivá bola aj ponuka regionálnej gastronómie, kde sa priamo v salaši v Remeselnom dvore dali ochutnávať ovčie syry a varila sa tam aj miestna špecialita – bačovské halušky s urdou.

V OBRAZOCH: Očovská folklórna hruda 2019
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM