Jakub Forgács Kultúra

Milovníci divadla by nemali otáľať: Sláva Daubnerová hosťuje v Bystrici na poslednom predstavení sezóny

Bystrické bábkové divadlo uvedie posledné večerné predstavenie pre dospelých v tejto sezóne! V diele, ktorého premiéra bola beznádejne vypredaná, sa v hlavnej úlohe predstaví oceňovaná herečka Sláva Daubnerová.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci divadla by nemali otáľať: Sláva Daubnerová hosťuje v Bystrici na poslednom predstavení sezóny
Zdroj: Dnes24.sk

Milovníci divadla si opäť prídu na svoje. V Bábkovom divadle na Rázcestí (BDNR) spojili hviedne herecké obsadenie s románom známej slovenskej autorky Jany Juráňovej, s názvom Žila som s Hviezdoslavom v inscenácii Ilona, žena Hviezdoslavova. Jej reprízu môžete vidieť v utorok o 19:00 v sále BDNR ako posledné večerné predstavenie pre dospelých v tejto divadelnej sezóne.

Daubnerová prvýkrát pod Urpínom

Inscenácia je inšpirovaná románom Jany Juráňovej, s ktorým postúpila medzi finalistov súťaže Anasoft litera 2010. Súčasná slovenská spisovateľka, prekladateľka, publicistka, editorka, spoluzakladateľka a koordinátorka feministickej vzdelávacej a publikačnej organizácie Aspekt, v ktorej pôsobí dodnes, je autorkou kníh pre dospelých, literatúry pre deti a mládež a divadelných hier. Jej tvorba zožala národné aj medzinárodné úspechy. Je viacnásobnou finalistkou Ceny Anasoft litera (2006, 2008, 2010, 2013), Držiteľkou Ceny Bibliotéky 2007 za knihu Orodovnice.

V hlavnej úlohy Ilony sa po prvýkrát v Bábkovom divadle na Rázcestí objavuje performerka Sláva Daubnerová, nositeľka prestížnej ceny Dosky 2013 za najlepšiu inscenáciu sezóny. Sláva Daubnerová patrí k ojedinelým zjavom v slovenskom divadle. Nielenže svoje inscenácie sama vytvára, hrá v nich, pohybuje sa či spieva, ale nebojí sa experimentovať formálne aj obsahovo – a to je v súčasnom divadle skôr výnimočné. My sme sa oboch dám opýtali za vás, čo si o Ilone Országhovej myslia.

  • Ilona, žena Hviezdoslavova, ako román Žila som s Hviezdoslavom, má za sebou odborný i čitateľský úspech. Prečo práve táto žena zaujala pozornosť Jany Juráňovej?

Na Hviezdoslavovej žene ma zaujalo najprv to, že som o nej vôbec nič nevedela a keď som sa pustila do pátrania, len veľmi ťažko som sa dozvedala nejaké fakty. Pritom fakty o Hviezdoslavovom živote sú ľahko dostupné a je ich dosť. Ako je možné, že ešte aj o ženách, ktoré nejakým spôsobom sprevádzali štúrovcov, sa toho môžeme dozvedieť oveľa viac? Prečo Ilona Országhová zostala v tieni svojho manžela, hoci žila v období, keď už neboli všetky ženy v tieni svojich manželov? Fakty sa nehľadali ľahko, no napokon som mala pred sebou model ženy, ktorý ma zaujal. Aj keď je tento model deteminovaný historicky, rozhodne sa nedá povedať, že patrí len do minulosti.

  • A čím oslovila hra o Ilone Országhovej Slávu Daubnerovú, ktorá ju v hre stvárňuje?

Vo veľmi pekne vypointovaných krátkych a výstižných situáciách ukazuje správanie ženy v bežných, každodenných situáciách. Práve táto bežnosť, obyčajnosť a každodennosť ma na tom zaujala najviac. Pretože čím ďalej, tým viac ma na divadle bavia témy, ktoré sa skutočne dotýkajú reality okolo nás. Keď divadlo nie je len únikom a bublinou, do ktorej sa schováme pred všednosťou. Je to model ženy, ktorej životným naplnením je starať sa o svojho partnera, je jeho oporou a je šťastná. Všímame si túto hlboko zakorenenú ženskú vlastnosť a uvažujeme o úlohe ženy ako “anjela v dome”.

Herečka Sláva Daubnerová pod Urpínom: Žne úspechy v diele o Hviezdoslavovej žene
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM