Správy

Míľnik na oddelení bystrickej nemocnice: Liečilo už vyše 10 000 ľudí

Podľa vedenia nemocnice v čase vzniku Hepatologické, gastroenterologické a transplantačné oddelenie patrilo medzi prvé svojho druhu na Slovensku a je jedným z pilierov transplantačného centra.

Ilustračný obrázok k článku Míľnik na oddelení bystrickej nemocnice: Liečilo už vyše 10 000 ľudí
4
Galéria

Už vyše 10 000 pacientom s ochoreniami pečene a tráviaceho traktu poskytlo Hepatologické, gastroenterologické a transplantačné oddelenie II. Internej kliniky SZU (HEGITO) vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici špecializovanú starostlivosť. V auguste si pripomína desať rokov od svojho vzniku. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Dôvodom vzniku oddelenia bol dlhodobo zvyšujúci sa počet ochorení pečene na Slovensku. „Tento trend naďalej pretrváva a ochorenia pečene sú dnes hlavnou príčinou úmrtnosti vo vekovej kategórii 35– až 55-ročných Slovákov, teda ľudí v produktívnom veku. Nárast ochorení pečene má úzky súvis so súčasným životným štýlom, nesprávnym stravovaním, pitím alkoholu a obrovským nedostatkom pohybu,“ vysvetlil hepatológ Ľubomír Skladaný, prednosta II. Internej kliniky SZU.

Podľa vedenia nemocnice v čase vzniku oddelenie patrilo medzi prvé svojho druhu na Slovensku a je jedným z pilierov transplantačného centra, pretože pripravuje pacientov na transplantáciu pečene a takisto sa o nich stará aj po nej.

„HEGITO treba vnímať ako komplexný projekt, ktorý zasahuje do života celej nemocnice a zároveň je to projekt, ktorý má potenciál pre ďalší rozvoj a posilnenie postavenia poskytovateľa,“ konštatovala generálna riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková.

HEGITO poskytuje široké spektrum špecializovanej starostlivosti u pacientov s ochoreniami pečene a tráviaceho traktu. Vďaka multidisciplinárnej spolupráci s viacerými pracoviskami nemocnice i mimo nej a komplexnému prístupu dostávajú šancu na život mnohí pacienti s gastroentero­logickými či hepatologickými diagnózami.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: V Rooseveltke za 10 rokov liečili vyše 10 000 ľudí chorých na pečeň
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM