Monika Obrtalová Rôzne

Military day v plnom prúde

Návštevníkov parku pod Múzeom SNP dnes čakalo prekvapenie. Obsadili ho totiž armády Československa, Nemecka, USA a ZSSR. Miesto zeleného trávnika ste tu mohli nájsť zelené stany a vojakov v zelených uniformách. V Bystrici sa totiž začal Military day!

Dnes sa začalo dvojdňové podujatie s názvom Military day alebo Pokým prímerie trvá. Členovia historických bojových zoskupení z celého Slovenska a dokonca aj z Českej republiky sa zišli pod Múzeom SNP, aby verejnosti priblížili každodenný život armády v II. svetovej vojne. Môžete tu vidieť československých, nemeckých, amerických či sovietskych vojakov. Majú na sebe dobové uniformy, dobovú výstroj a sú pripravení odpovedať vám na každú otázku. Jedná sa totiž o skutočných odborníkov na tieto časy.

Táto zaujímavá udalosť sa začala o 11:00 okružnou jazdou vojenských vozidiel centrom Banskej Bystrice, ktoré si teraz môžete prezrieť v hlavnom tábore pod pamätníkom SNP. V ňom vás čakajú aj mnohé atrakcie zamerané najmä na deti a mládež. Tábor už navštívili školy so staršími, mladšími aj tými najmenšími. „Mali sme tu už pár škôl, dokonca aj malé deti. Malých chlapcov samozrejme najviac zaujali zbrane. Všetci vraj budú vojakmi,“ hovorí s úsmevom jeden z vojakov. Atraktívne sú určite nielen zbrane, ale aj predmety každodennej potreby, rôzne vojenské doplnky či bojová výstroj. Okrem vojenských stanov môžu návštevníci obdivovať aj poľné lazarety, autodielne, kuchyne či cvičiská. Atmosféru ťažkých podmienok dotváral okolo obeda aj silný dážď.

Dnes sa akcia končí v neskorých večerných hodinách. Nie však pre vojakov. Tí v parku ostávajú v postavených stanoch spať, pripravujúc sa na ďalších návštevníkov. Zajtra totiž Military day pokračuje od 8:00 až do 12:00. Kto teda prehliadku vojenskej techniky II. svetovej vojny nestihol navštíviť dnes, môže tak spraviť aj v sobotu.

Lenka Schmidtová

Military day v plnom prúde
1
Galéria
Military day
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM