Správy

Milá návšteva v bystrických škôlkach. Medzi deti zavíta víla a nie hocijaká

Malých škôlkarov navštívi nevšedný hosť. Do materských škôl v Banskej Bystrici príde Zúbková víla s kufrom zdravia.

Ilustračný obrázok k článku Milá návšteva v bystrických škôlkach. Medzi deti zavíta víla a nie hocijaká
3
Galéria
Zdroj: TASR

„Otvor ústa a uvidíš svoje zdravie“ a „Staraj sa o svoje ústa, aby si ochránil svoje zdravie“ – to sú heslá tohtoročného Svetového dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá každý rok na 20. marca. Ústne zdravie je neoddeliteľnou súčasťou celkového zdravia a patrí do skupiny dominantných chronických neprenosných ochorení. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

„Podľa Národných odporúčaní prevencie zubného kazu takmer 100 percent dospelých a 90 percent školopovinných detí má zubný kaz. Súčasná situácia orálneho zdravia v SR je vážna aj z dôvodu vysokého výskytu zubného kazu už od ranného detstva, predovšetkým v dôsledku vysokej konzumácie cukrov a nedostatočnej ústnej hygieny u detí,“ pokračovala.

„Veková skupina 6–14 ročných detí predstavuje významné obdobie výmeny mliečneho chrupu za trvalý. Prerezávajúci zub nie je úplne mineralizovaný a ak nie sú dodržané podmienky primárnej prevencie tak je rizikom pre vznik zubného kazu. Preto sme tento rok pre najmenších z materských škôl pripravili interaktívnu edukačnú aktivitu – Zúbková víla s kufrom zdravia“ a pre základné školy motivačné rozhovory, kde si deti overia svoje vedomosti v interaktívnom kvíze, ako aj na veľkom modeli zubov. Ponuku výchovno – vzdelávacích aktivít sme zaslali na takmer 50 MŠ a ZŠ, na ktoré sa môžu prihlásiť počas celého roka,“ približuje Zora Kľocová Adamčáková, vedúca Poradne zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Škôlka
3
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM