Marcel Páleš Kultúra

Spisovateľka Mila Haugová: Bystrica má najkrajšie námestie v Európe

V týchto dňoch Banskú Bystricu navštívia významní spisovatelia. Včera to okrem iných bola aj Mila Haugová, ktorá je slovenskou najprekladanejšou poetkou v zahraničí. Mesto chválila!

Ilustračný obrázok k článku Spisovateľka Mila Haugová: Bystrica má najkrajšie námestie v Európe
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Včera sa v Cikkerovej sieni v Radnici na námestí SNP prezentovala kniha Proglas – preklady a interpretácie. Táto hodnotná publikácia bola vydaná pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie (863). Z moderátorského postu sa aj svojimi famóznymi prednesmi zaskvel Juraj Sarvaš a medzi účinkujúcimi či v hľadisku nechýbali známi spisovatelia či kultúrni činitelia.

Poetka Mila Haugová začala svoje slová pochvalou mesta: „Banská Bystrica má jedno z najkrajších námestí v Európe. Krajšie je už asi len v Bruseli!“ s úsmevom poznamenala a ešte podotkla, že pri vstupe na námestie ju vždy zasiahne pokoj. Pri porovnaní s hlavným mestom vyzdvihla hlas zvonov. „To mi v Bratislave chýba! Zvony!“ Pre ňu totiž už od detstva zvuk zvonov predstavuje modlitbu. V modlitbe ako takej zasa vidí samotnú poéziu.

Haugová podotkla, že najmä mladí ľudia by sa mali zaujímať o prevzatie kultúrneho dedičstva, o hodnotu slovenského slova. Nech vzácny odkaz sv. Cyrila a Metoda znie aj naďalej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM