Jakub Forgács Rôzne

Miesta, ktoré mu prirástli k srdcu: Kde sa v Bystrici rád túla poslanec Katreniak?

Mesto pod Urpínom si získava domácich obyvateľov, ale aj turistov. Obľúbené miesta v Bystrici a jej okolí majú aj známe mená. V našom seriáli o miestach, kde radi trávia svoj voľný čas známe tváre mesta, sme vyspovedali poslanca mestského zastupiteľstva Pavla Katreniaka.

Ilustračný obrázok k článku Miesta, ktoré mu prirástli k srdcu: Kde sa v Bystrici rád túla poslanec Katreniak?
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanec nám prezradil, ktoré miesta v Banskej Bystrici obľubuje najviac. „Na Skuteckého ulici sú postavené pozoruhodné vily a rastie tam nevšedná zeleň. Mojim študentom z Konzervatória Jána Levoslava Bellu zvyknem pripomínať, že majú prvilégium, pretože ich škola stojí na najkrajšej ulici,“ začal svoje rozprávanie Katreniak, podľa ktorého boli aj takí, čo za ním po čase prišli a kvitovali, že predtým si to nikdy nevšimli.

Ako pokračoval, veľmi rád sa pozrie na posledný biely orgován zo stromovej aleje v parčíku pred Hungárkou a tiež na vodotrysk na námestí. „Niekedy potichu sedávam vo farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie pod nádherne vymaľovanou klenbou. A keď pán organista pustí na organe „tutti“, zažívam tam predsieň neba. Isteže, tých pekných miest by som mohol vymenovať oveľa viac,“ doplnil.

A kde v meste a blízkom okolí zvykne najradšej tráviť svoj voľný čas? „Niet nad môj dom na Hornej ulici. Bývam v ňom nepretržite od narodenia. Vnímam tam svojich predkov, niekedy akoby som počul až dych praprababičky, ktorá tu voľakedy dávno dožila,“ preradil poslanec, ktorý v okolí mesta preferujem tráviť čas tam, kde rastú hríby. „Mám pasiu nájsť ich, no pritom vnímať krásu lesa, jeho farby, zvuky a vône. Lenže ktorý hubár ochotne prezrádza svoje miesta!?,“ podotkol.

„Okolité vrchy a hory vytvárajú neopakovateľnú atmosféru. Tu v Bystrici cítim svoje korene. Tento vnem je pre konzervatívneho človeka, akým som, dosť dôležitý, pokračoval Katreniak. Ako povedal, má tu rodinu aj mnoho priateľov. "Žiaľ, že mnohí takzvaní podnikatelia bezohľadne ukrajujú z krás mesta. Najnovšie vymysleli postaviť tri malé vodné elektrárne na hlavnom toku Hrona! Tým hrozí zánik toľkých krásnych vodných zákutí v Radvani aj perejí v Iliáši,“ vysvetlil Katreniak a ako dodal, dúfa, že mu z toho nepukne srdce.

Foto: archív Pavla Katreniaka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM