Jakub Forgács Rôzne

Michal v našom meste pestuje zaujímavé umenie: V Bystrici tetuje ľudí, osemdesiatnikovi vytváral ružu pre frajerku

Čmáral si už od mala a umenie študoval aj na vysokej škole... Banskobystričan Michal Aláč je tatérom. O trendoch, jeho obľúbených motívoch aj o netradičných požiadavkách zákazníkov nám porozprával v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Michal v našom meste pestuje zaujímavé umenie: V Bystrici tetuje ľudí, osemdesiatnikovi vytváral ružu pre frajerku
11
Galéria

Michal Aláč pochádza z Banskej Bystrice, kde pracuje ako tatér v tetovacom štúdiu Mad Ram Tattoo. V rozhovore nám prezradil viac o svojej práci aj pikošky, s ktorými sa už stretol.

Dobrý tatér musí byť umelec a musí vedieť kresliť. Ako ste sa k tetovaniu vôbec dostali?

Bol by si prekvapený, ale poznám aj tatérov, ktorí kresliť nevedia vôbec a tetujú len z fotiek. Ja som si čmáral už od mala, neskôr sme s chalanmi maľovali graffiti, potom som sa dostal k airbrushu a postupne to nejako plynule prešlo až k tetovaniu. Vedel som, že sa tomu chcem venovať a zdokonaľovať sa, tak som sa rozhodol aj pre štúdium umenia na vysokej škole a potom to išlo v podstate samé od seba.

Je momentálne nejaký trend, opakujúce sa požiadavky na obrázok, či miesto tetovania?

Každých pár rokov sa tie trendy menia. Pred časom to bol tribal a čínske znaky, dnes sú to siluety vtákov a ležaté osmičky čo už je našťastie tiež pomaly na ústupe a za chvíľu to bude zas niečo iné. Podľa mňa by sa nemalo v tetovaní riadiť trendmi, pretože to nie je tričko, ktoré len tak vyzlečieš. Vždy, keď za mnou príde niekto s takou požiadavkou, tak sa ho skôr snažím odhovoriť a poradiť mu nech nad motívom toho tetovania strávi viac ako päť minút. Čo sa týka miest, tak sa v poslednom čase tetujú viac viditeľné miesta, napríklad predlaktia, chrbty rúk, prsty alebo krky. Už sme v dobe kedy sa ľudia snažia skôr tetovanie ukázať ako zakryť.

Máte určité motívy, ktoré sú vašou srdcovkou? Čo tetujete najradšej?

Ja osobne mám rád farebné tetovania, no nemám problém aj s čiernou. Medzi moje obľúbené patria asi štylizované zvieracie motívy a portréty, ale úplne najradšej mám, keď príde človek s nejakou ideou a nakreslím mu návrh podľa seba, ktorý spoločne potom prehodnotíme a vyladíme k mojej aj zákazníkovej úplnej spokojnosti.

A čo naopak nemusíte?

Vyslovene neznášam, keď príde človek s prvým obrázkom, ktorý našiel na internete a trvá na tom, že to chce presne tak isto, ako je to tam, pretože sa v tom vidí a stotožňuje sa s tým. Tetovanie by malo byť jedinečné a originálne. Tak isto nemusím ani tie trendy, o ktorých sme sa bavili.

Zažili ste už počas svojej práce aj kuriózne požiadavky zákazníkov?

Teraz pred Vianocami mi volala taká „ukážková“ matka, že či jej potetujem dcéru, ktorá mala iba 12 rokov. Samozrejme, som to hneď zamietol.

Kedysi platil pri tetovaniach vek 18 rokov. Ako je to dnes?

Ten vek 18 rokov je minimálna hranica, ale aj to je vo veľa prípadoch pri výbere správneho motívu podľa mňa málo.

Tetovanie je časovo náročné. Najmä veľké motívy vám asi dajú dosť zabrať. Ako dlho celý proces tetovania trvá?

Ťažko povedať, ako dlho trvá proces. Záleží od typu tetovania, či je to nejaký nápis alebo niečo väčšie, tak isto záleží aj na tom, ako zákazník znáša bolesť atď. Pri väčších tetovaniach sa to rozdeľuje na viacej sedení, kde každé trvá maximálne tri až štyri hodiny pretože potom je to už záťaž aj na organizmus a môže to aj trochu bolieť.

Stalo sa vám už, že nejaký zákazník chcel svoje tetovanie prerobiť či prekryť?

Hej stáva sa to, keď sú to nekvalitné tetovania, ktoré boli spravené niekde u kamoša na byte za 5 korún, alebo aj keď sa ľudia nechali ovplyvniť spomínanými trendmi.

Spomeniete si na najstaršieho zákazníka, ktorého ste tetovali? Čo si na seba nechali zvečniť?

Už som mal aj 80-ročného zákazníka, čo si nechal vytetovať ružu pre svoju frajerku. Veľa ľudí si povie, že sú už na tetovanie starí, ale podľa mňa nikdy nie je neskoro.

Pri tetovaní vám asi nesmie chýbať trpezlivosť. Nemajú však s tým (čakaním na dokončenie) a bolesťou problém zákazníci?

Keď to tetovanie človek naozaj chce, tak to vydrží. Tetovanie si treba zaslúžiť. :)

Zdobia nejaké tetovania aj vaše telo?

Tak určite. Je to moja práca a aj život. Keby som nechcel byť potetovaný, tak neviem, prečo by som robil to, čo robím.

Chceli by ste niečo odkázať našim čitateľom?

Ďakujem za rozhovor. Ľuďom by som odkázal, aby sa tetovania nebáli, žijeme v modernej dobe ktorá nás učí, aby sme nesúdili knihu podľa obalu. Týmto vás všetkých pozývam do štúdia Mad Ram Tattoo.

Čítajte tiež:

Mladá tatérka (25) z Bystrice: Telo jej zdobí 18 tetovaní, o kuriózne požiadavky nemá núdzu

Mladá tatérka (23) z Bystrice: Je rozdiel potetovať si ruku lebkami v tridsiatke než v pätnástke

Foto: archív Michala Aláča

Umelecké diela mladého tatéra z Bystrice
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM