Jakub Forgács Rôzne

Meteorológovia vystríhajú náš okres: Teploty až 37 °C, silné lejaky a aj krupobitie!

Tropické počasie posledných dní ešte nepovedalo posledné slovo. Pripraviť sa treba na nadpriemerné horúčavy a búrky, tvoriace sa z tepla.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia vystríhajú náš okres: Teploty až 37 °C, silné lejaky a aj krupobitie!
Zdroj: Webnoviny.sk

Dnes popoludní by ste sa určite mali vyhýbať pohybu na slnku. „V okrese Banská Bystrica sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 – 37 °C,“ informoval SHMÚ na svojich stránkach. Vyhlásil výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami, ktorá by mala trvať od 12:00 do 20:00.

Opatrnosť je v tomto prípade na mieste. Vysoká teplota totiž predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. „Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti je nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ uviedli ďalej pracovníci SHMÚ.

Okrem vysokých teplôt treba počítať aj s rizikom búrok. Výstraha prvého stupňa platí v našom okrese od pondelka 16:00 do utorka 2:00. „V okrese Banská Bystrica sa miestami očakáva výskyt búrok, ojedinele aj s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ spomína sa na stránkach SHMÚ, ktorý situáciu priebežne monitoruje.

S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môže padnúť 20 – 30 mm zrážok a nárazy vetra rýchlosť 18 – 25 m/s. Búrky sú v tomto období bežné, no napriek tomu môžu spôsobiť menšie škody. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok,zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ uvádza SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM