Jakub Forgács Správy

Meteorológovia VARUJÚ Banskobystrický kraj: Vydali hneď niekoľko VÝSTRAH pred výčinmi počasia

Vyzerá to tak, že opäť nastane radikálna zmena počasia. Búrky môžu zasiahnuť všetky okresy Banskobystrického kraja. Na čo si však ešte treba dať pozor?

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia VARUJÚ Banskobystrický kraj: Vydali hneď niekoľko VÝSTRAH pred výčinmi počasia
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 – 30 mm / 30 min, s nárazmi vetra 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h) a s krúpami.. Na svojej webovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstrahy pred búrkami 1. stupňa platia vo všetkých okresoch od pondelka 15.00 hod. do stredy 00.00 hod.

Lejak aj krúpy

Intenzita sprievodných javov je podľa slov meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ píše SHMÚ s tým, že intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.).

„Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ upozornili meteorológovia.

„Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku,“ dodali.

Viac o ďalších výstrahách v Banskobystrickom kraji sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM