Marcel Páleš Samospráva

Mestský poslanec Topoľský: Mojím snom je pod Suchým vrchom vytvoriť relaxačný areál

V poslednom období sa začína väčší počet občanov zaujímať o veci verejné, čo sa prejavuje ich živým dialógom s občianskou radou a aktívnou prácou v občianskych združeniach aj vo Fončorde. Viac nám prezradil mestský poslanec Topoľský.

Ilustračný obrázok k článku Mestský poslanec Topoľský: Mojím snom je pod Suchým vrchom vytvoriť relaxačný areál
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

volebný obvod č. 6 (Fončorda) sa starajú títo zástupcovia občanov: Ladislav Topoľský, Daniel Karas, Peter Mečiar, Peter Hudec, Martin Švec, Lucia Skokanová, Ladislav Slobodník, Pavol Legíň. Dnes sme sa porozprávali s Ladislavom Topoľským, podpredsedom BBSK členom Komisie Mestského zastupiteľstva pre financie, správu a hospodárenie s majetkom mesta a podnikateľskú činnosť, tiež Komisie MsZ pre školstvo a šport.

  • Pán Topoľský, keďže občania si volia svojich zástupcov najmä preto, aby po nich videli kus roboty, načrtnite nám, čomu ste sa za posledné obdobie venovali vo Fončorde.

Naša Fončorda je jedna z najkrajších mestských častí v Banskej Bystrici. K pozitívam, čo sa nám podarilo a môžeme sa pochváliť, je začiatok revitalizácie športového areálu na Okružnej ulici, ktorý má slúžiť pre všetky vekové kategórie obyvateľov. Ďalej je to oprava povrchu vozovky a chodníka na Tulskej ulici, vybudovanie detských ihrísk na Mládežníckej, Okružnej a Sadovej ulici, rekonštrukcia schodov od THK na Šalgorariánsku ulicu a nezanedbateľná je aj starostlivosť o zeleň.

  • Robíte to pre občanov, prejavujú teda aj oni záujem a aktivitu?

V poslednom období sa začína oveľa väčší počet občanov zaujímať o veci verejné, čo sa prejavuje ich živým dialógom s občianskou radou a aktívnou prácou v občianskych združeniach a mnohí z nich začínajú si uvedomovať, že nielen jednotlivci, ale väčšia časť občianskej spoločnosti môže aj“ hory prenášať“. Som veľmi rád aj za kritické pripomienky občanov k práci poslancov a zamestnancov mestského úradu, na druhej strane nie každý problém sa dá vyriešiť okamžite a každý máme svoje kompetencie vyplývajúce zo zákona o obecnom zriadení.

  • S ktorými z nich sa vám spolupracuje najlepšie?

Vážim si tých ľudí, ktorí majú záujem zlepšiť svoje životné prostredie a predovšetkým prichádzajú s určitým riešením. Veľmi dobre sa mi spolupracuje s občianskou radou, ktorej členovia venujú svoj voľný čas rozvoju Fončordy a rád od nich prijímam „domáce úlohy“ na vypracovanie.

  • Ruky máte teda bežne plné práce. Na čom sa pracuje teraz?

Veľkou výzvou je príprava obnovy chodníka od Európy k Úsvitu, ktorý je značne zdevastovaný. Rozpracovaná je ďalšia rekonštrukcia športového areálu na Okružnej s vybudovaním outdorového ihriska, oprava oplotenia a vymaľovanie telocvične, pripravujeme nové parkovacie miesta a obnovy detských ihrísk.

  • …a čo vaše očakávania?

Privítal by som, keby sa spoločné riešenia hľadali v racionálnych diskusiách, ktoré nie sú podfarbené emóciami. Nie všetky plochy patria mestu a zodpovednosť za stavby, komunikácie a zeleň majú aj iní majitelia.

  • Plánov je určite neúrekom. Načrtnete aspoň niektoré?

Územie Fončordy smerom na Suchý vrch má obrovský potenciál a mojím snom je vytvoriť v danej lokalite relaxačno-športový areál pre obyvateľov. Určite nám chýba viac parkovísk a zatiaľ nevyriešený je priestor oproti kostolu, kde by mohla vzniknúť oddychová zelená zóna pre seniorov s lavičkami, altánkami a šachovými stolíkmi. Chcem presadiť v ďalšom roku, aby obyvatelia Fončordy sami hlasovaním rozhodovali o časti finančných prostriedkov, kde budú použité.

  • Koreňom všetkého sú ale často peniaze. Na čo by ste prijali väčšiu finančnú podporu od mesta?

Financie by som nasmeroval na už spomenutý areál pod Suchým vrchom a predovšetkým na rekonštrukciu cesty na Suchý vrch, ktorá je v dezolátnom stave a mala by slúžiť pre všetkých Bystričanov. Nemenej by som ich doprial na celkovú rekonštrukciu ZŠ Spojová, ktorá by si to veľmi zaslúžila.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM