Jakub Forgács Krimi Správy

Mestskú políciu v Bystrici založili pred 30 rokmi: Kedysi mala iba 8 zamestnancov

Viete, čím všetkým si prešla mestská polícia za desiatky rokov? Zaspomínala si na hlavné míľniky svojho fungovania.

Ilustračný obrázok k článku Mestskú políciu v Bystrici založili pred 30 rokmi: Kedysi mala iba 8 zamestnancov
Zdroj: Mestská polícia BB

Novodobá história Mestskej polície (MsP) Banská Bystrica sa začala písať dňom 1. januára 1991 na základe Uznesenia druhého Mestského zastupiteľstva. Nedávno tak oslávila už 30. výročie založenia. Informuje o tom MsP na oficiálnom webe mesta so slovami, že do funkcie náčelníka mestskej polície bol dňom 15. januára 1991 vymenovaný Svetozár Jašurek.

S 8 zamestnancami

„Počiatočný počet osem zamestnancov sa postupne i so zvyšujúcim počtom úloh navyšoval a dnes je celkový stav pracovníkov a zamestnancov mesta zaradených pre výkon práce na MsP 84,“ píše sa na stránke.

Od vzniku MsP bolo zriadené pracovisko stálej služby, ako služby s nepretržitou prevádzkou, ktoré nielen prijíma oznámenia od občanov, ale zároveň prijíma neodkladné a operatívne opatrenia v záujme dodržiavania verejného poriadku. „V 90. rokoch pomáhali príslušníkom mestskej polície pri výkone služby aj služobné psy,“ uvádza ďalej MsP.

Ako sa spomína na webe, pre hliadkovú činnosť bolo územie mesta rozdelené najprv na štyri mestské obvody, v súčasnosti je v meste 16 okrskov. Od roku 1999 sa začali plniť úlohy na úseku prevencie s cieľom zníženia počtu priestupkov a trestných činov. V rámci prevencie sa vybudoval rozsiahly kamerový systém a pult centrálnej ochrany objektov.

Mestská polícia má v súčasnej dobe zriadené chránené pracovisko pre operátorov kamerového systému.

Nové hliadky

„Činnosť mestskej polície sa v minulosti spájala aj s odťahovou službou, či riešením prevádzky parkovacích automatov,“ uvádza sa na stránke s tým, že počas celej doby existencie MsP sa postupne rozširoval a modernizoval vozový park, neustále sa vylepšuje materiálne a technické vybavenie príslušníkov mestskej polície modernizáciou výstroja, výzbroje, informačných a komunikačných systémov.

„Do výkonu služby sa okrem peších hliadok a motohliadok zaradila aj cyklohliadka a hliadková služba na cestných skútroch,“ spomína MsP.

V roku 2003 sa zjednotil vzhľad a označenie služobnej rovnošaty. „Príslušníci mestskej polície s odbornou spôsobilosťou na výkon služby sa pravidelne zúčastňujú taktického a streleckého výcviku,“ spomína sa na stránke so slovami, že od roku 2010 bola pre širokú verejnosť oficiálne zriadená webová stránka a neskôr aj profil na sociálnej sieti za účelom priblíženia práce príslušníkov Mestskej polície Banská Bystrica.

Na strane obyvateľov

Mestská polícia ako poriadkový útvar pôsobí pri zabezpečovaní obecných vecí verejného poriadku, ochrany životného prostredia v meste a v plnení úloh vyplývajúcich zo všeobecne záväzných nariadení mesta, z uznesení mestského zastupiteľstva a z rozhodnutí primátora mesta.

„V meniacich sa spoločenských podmienkach mestská polícia vždy stála na strane obyvateľov mesta a jej návštevníkov, pričom v maximálne možnej miere dbala na dodržiavanie pravidiel súvisiacich s dodržiavaním verejného poriadku v jeho najširšom ponímaní,“ dodáva MsP.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Mestská polícia pomáha Bystričanom v boji proti koronavírusu
9
Galéria
Zdroj: Mestská polícia BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM