Jakub Forgács Samospráva

Mestskí poslanci o poplatkoch v škôlkach: Pre mimobystrické deti zostanú vyššie

Na 29. zasadnutí mestského zastupiteľstva sa dostal na pretras aj protest prokurátora, ktorému sa nepozdávali vyššie poplatky pre škôlkarov, ktorí nepochádzajú z nášho mesta. Poslanci ho odmietli, konečné slovo zrejme povie až súd.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci o poplatkoch v škôlkach: Pre mimobystrické deti zostanú vyššie
Zdroj: Webnoviny.sk

Mestskí poslanci v Banskej Bystrici na dnešnom zasadnutí odmietli protest prokurátora Okresnej prokuratúry v Banskej Bystrici. Vyššie poplatky pre mimobystrické deti v mestských škôlkach zostanú aj naďalej zachované. Konečné slovo zrejme povie až súd.

Podľa prokurátora je to v rozpore so zákonom

Prokurátor namietal sporné časti v novele všeobecne záväzného nariadenia (VZN), týkajúce sa rôznej výšky príspevkov za deti v mestských školských zariadeniach. VZN platí od 1. októbra 2013 a na základe tohto nariadenia rodičia detí s trvalým pobytom v Banskej Bystrici platia mesačne 14 eur, rodičia detí s trvalým pobytom mimo mesta až 28 eur. To je podľa prokurátora v rozpore so zákonom.

Poslanci však tvrdia, že rôzna výška poplatkov pozitívne diskriminuje banskobystrické deti. Napadnuté časti VZN preto odmietli zrušiť a protest prokurátora neakceptovali. „Krajské mestá, ako je Banská Bystrica, čelia demografickému problému. Čoraz viac ľudí ich opúšťa a sťahuje sa do priľahlých obcí, kde majú domy. My tým prichádzame o podielové dane. Našu infraštruktúru však chcú využívať. V situácii, keď aj banskobystrické deti majú problém dostať sa do škôlok, musíme ich brániť a bránime ich vyššími poplatkami pre mimobystrické deti,“ vysvetlil mestský poslanec a právnik Vladimír Pirošík.

Mesto podľa primátora neznevýhodňuje deti z iných obcí

Ako dodal, takto postupujú aj iné samosprávy, napríklad v Bratislave, Košiciach, Prešove, Zvolene a Žiari nad Hronom. Ak by sa ukázalo, že rozdielne poplatky sú protizákonné, vytvoril by sa tým vážny precedens, ktorý by mal vplyv aj na VZN v ďalších slovenských samosprávach. Podľa Pirošíka by mal preto o tak vážnej veci rozhodnúť súd. „Ak prokurátor využije svoje právo a obráti sa na súd, počkáme, ako rozhodne a podľa toho sa zariadime,“ dodáva poslanec.

K podnetu prokurátora dokonca aj samotný magistrát „ponúkol“ poslancom mestského zastupiteľstva dve rozdielne stanoviská. Kým organizačno–právne oddelenie navrhovalo vyhovieť podnetu prokurátora, školský úrad ho navrhol neakceptovať. „Myslím si, že poslanci majú v tejto záležitosti pravdu. Mesto je zriaďovateľom zariadení a poskytuje tieto služby. Neznevýhodňuje deti z iných obcí, ale zvýhodňuje banskobystrické deti, čo je podľa mňa absolútne legitímne,“ dodal primátor Peter Gogola.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM