Monika Obrtalová Rôzne

Mesto zažaluje štát o viac ako 4 milióny eur!

Mesto Banská Bystrica zažaluje štát a bude od neho vymáhať takmer 4,7 milióna eur. Poslancov banskobystrického zastupiteľstva o tom dnes na jeho rokovaní informoval primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor s tým, že o túto sumu mesto prišlo nesprávnym p

Keďže Ministerstvo spravodlivosti žiadosť mesta o úhradu škody, ktorú utrpelo nesprávnymi rozhodnutiami neuznalo, Banská Bystrica sa spomínanej sumy od štátu bude domáhať súdnou cestou. „Jednoducho ministerstvo spravodlivosti nám napísalo, že nie. Teraz sme na rade my, aby sme žalovali. Budeme žalovať vtedy, keď budeme mať advokátsku kanceláriu, ktorá to spraví, pretože už skôr z podnetu poslancov bola vypovedaná zmluva s istou advokátskou kanceláriou a teraz vykonávame výberové konanie na získanie novej advokátskej kancelárie, pretože predchádzajúca bola ochotná nás zastupovať v tomto spore, ale bolo to drahé. Za jeden úkon, za vypracovanie žaloby nám chcela vyúčtovať 25.000 eur, čo si myslím, že je veľmi veľa, takže budeme hľadať inú advokátsku kanceláriu, ktorá nás bude zastupovať v tomto spore,“ povedal Saktor.

Niekoľkoročný spor o takmer 4,7 milióna eur vedie mesto Banská Bystrica s cyperskou spoločnosťou TIKKA Investments Limited. Celý dlh aj s úrokmi spoločnosti, ktorú zastupovala skupina Penta, už skôr vyrovnalo a začiatkom roku 2008 oznámilo, že sa nebude domáhať vrátenia týchto peňazí. Najvyšší súd však neskôr rozhodol, že príslušný krajský súd i súdny exekútor postupovali nesprávne a mesto prišlo o spomínanú sumu neoprávnene.

Záväzok vymáhaný skupinou Penta, ku ktorému sa bývalý primátor Ján Králik nehlásil, spôsobil pred niekoľkými rokmi Investorský útvar mesta (IÚM) Banská Bystrica. Vtedajšie vedenie mesta tvrdilo, že pohľadávka spoločnosti TIKKA voči IÚM sa ho netýka. Rozhodnutia vo svoj prospech sa snažilo dosiahnuť na súde, ten však rozhodol v prospech cyperskej spoločnosti. Okrem istiny a úrokov mesto zaplatilo aj súdne poplatky. Celú sumu stiahol potom postupne exekútor z účtov mesta už po nástupe Ivana Saktora na post primátora mesta pod Urpínom.

Pohľadávka TIKKA voči IÚM vznikla na základe úverovej zmluvy z roku 1999 medzi Dopravnou bankou a banskobystrickým IÚM. Prvým majiteľom pohľadávky voči IÚM po skrachovaní Dopravnej banky bol istý slovenský podnikateľský subjekt, ktorý ju 23. januára 2003 odkúpil od Dopravnej banky, a. s., v konkurze za osem miliónov Sk. Vlastnil ju len sedem dní, potom pohľadávku predal spoločnosti TIKKA. V rokoch 2000 až 2002 hospodáril IÚM so stratou, preto TIKKA v marci 2003 poslala mestu Banská Bystrica návrh na vyrovnanie pohľadávky, respektíve záložných práv. Neskôr aj mestskému zastupiteľstvu. Keďže k dohode nedošlo, Penta, zastupujúca spoločnosť TIKKA, sa obrátila na súd.

Po odkúpení bola pohľadávka ponúknutá mestu za dvojnásobok nákupnej ceny, to ju však neprijalo. „Dokonca to nemala byť odplata, ale malo to byť riešené barterom, teda za nejaký pozemok a pohľadávka by sa takto zlikvidovala. Všetky náležitosti týkajúce sa IÚM však vtedajší primátor Ján Králik bral ako pohľadávky, ktoré on riešiť nebude,“ povedal už skôr Saktor.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM