Marcel Mojžiš Samospráva

Mesto v rozpočtovom provizóriu! Na rozpočte sa robilo 3 mesiace... a aj tak nič

Mesto Banská Bystrica vstúpi do roku 2013 s rozpočtovým provizóriom. Podľa slov primátora Petra Gogolu návrh rozpočtu na budúci rok sa na mestskom zastupiteľstve (MsZ) v tomto týždni rozhodol stiahnuť z rokovania. Urobil tak po dohode s predsedami poslaneckých klubov.

Podľa šéfov klubov návrh rozpočtu nebol v takom znení, s ktorým by sa vedeli stotožniť. „Ja sám som ešte chcel s nimi pokračovať v rokovaní o prioritách a o tom, ako jednotlivé kapitoly naplniť, ako zosúladiť príjmy a výdavky,“ uviedol Gogola pre médiá. Rozpočet by sa mal schvaľovať na prvom naplánovanom rokovaní MsZ v novom roku.

Vraj len nijakú nervozitu…

„Chcem veriť, že to ľudia pochopia, že to nie je vôbec dôvod na nejakú nervozitu alebo obavy. Dohodli sme sa s poslancami, že do najbližšieho rokovania MsZ pripravíme, vydiskutujeme si návrh rozpočtu, a verím, že na najbližšom MsZ budeme vedieť tento návrh schváliť,“ konštatoval primátor.

Ako pokračoval, v niektorých oblastiach, najmä čo sa týka dodávky tovarov a služieb pre mesto, sú dodávatelia zazmluvnení spôsobom, ktorý nie je možné otvoriť. „Nie je možné s dodávateľom urobiť dohodu o znížení ceny za poskytovanú službu a zmluva hovorí jasne, že vypovedanie je možné len na základe flagrantného porušenia zmluvných podmienok, na čo si, samozrejme, každý dodávateľ dá dobrý pozor,“ priblížil Gogola.

Podľa primátora poslanci prejavili konštruktívny postoj ochotou postaviť sa čelom k problému, ktorý sa týkal vytvárania výpadku 600 000 eur spôsobeného neprimerane nízkou daňou za likvidáciu komunálneho odpadu. MsZ tento týždeň schválilo zvýšenie poplatku za odpad o 7,30 eura na obyvateľa za rok. Podľa Gogolu veria, že v nasledujúcom období bude mesto likvidovať komunálny odpad z prostriedkov vyzbieraných od obyvateľov. „Čo pokladám za korektné,“ dodal primátor.

Provizórium až do odklepnutia

„Na návrhu rozpočtu sa pracovalo posledné tri mesiace, boli dve pracovné stretnutia s poslancami, bol vo všetkých komisiách okrem finančnej. V podstate nám ostáva už len doladiť pár vecí a dohodnúť sa na prioritách. Čiže, základný dôvod je, že nedošlo k prieniku pri hľadaní priorít,“ uviedol k rozpočtu ekonomický námestník MsÚ Branislav Slaný. Mesto bude v rozpočtovom provizóriu od 1. januára 2013, až kým sa rozpočet neschváli. „Mesto bude postupovať tak, že môže míňať jednu dvanástinu mesačne z rozpočtu predchádzajúceho roka, čiže z roku 2012. Samozrejme, nebudú sa otvárať žiadne projekty alebo kapitálové výdavky a počká sa na schválenie rozpočtu,“ dodal Slaný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM