Monika Obrtalová Rôzne

Mesto predstavilo svoje investičné plány

Za účasti mesta a zástupcov súkromných firiem sa dnes v Banskej Bystrici konala konferencia o investičných možnostiach v regióne. Mestský úrad na nej okrem práve realizovaných projektov predstavil aj zámery, ktoré by sa mohli v meste rozbehnúť už v n

Banská Bystrica má podľa predstáv vedenia mesta získať čo najskôr status obľúbenej stredoslovenskej metropoly. K tomu mu má dopomôcť aj dostavba severného obchvatu, krytej plavárne či plážového kúpaliska na Štiavničkách. Dôležité je aj otvorenie miestnej radnice, ktorá už niekoľko mesiacov prechádza generálnou opravou. „Počítame s tým, že radnica by mohla byť otvorená už v druhom štvrťroku tohto roka. Keďže je však rekonštruovaná na dve etapy, v tomto termíne bude pre verejnosť sprístupnená len jej historická časť. Na otvorenie administratívnej časti si budú musieť ešte Bystričania počkať,“ povedal na margo dostavby radnice primátor Ivan Saktor.

Prioritou číslo jedna je okrem spomínaných stavieb aj realizácia nových projektov. V dohľadnej dobe sa počíta s pokračovaním cyklotrasy v smere zo Sliača na Bystricu a vybudovaním turistickej trasy popri Tajovskom potoku smerom na Podlavice. „Cyklotrasa bude viesť od päty Iliaša po Vlkanovú. Keďže sa nám konečne podarilo vysporiadať všetky majetko-právne vzťahy, chceli by sme začať do konca tohto roku. Čo sa týka turistického chodníka, mestské zastupiteľstvo kvôli vyvlastňovaniu pozemkov termín výstavby posunulo na rok 2011,“ povedal primátor Banskej Bystrice. Na konferencii takisto vyjadril snahu mesta vybudovať priemyselný park Šalková-Majer. V prípade autobusovej stanice takisto došlo k pokroku a po troch rokoch sa podarilo vysporiadať majetko-právne vzťahy. Tento krok je prvým v procese celkovej rekonštrukcie areálu.

K investičným zámerom, ktoré sú zatiaľ len v štádiu plánovania, patrí napríklad vybudovanie nových priestorov na služby a bývanie v lokalitách Rakytovce, Rudlová – Sásová, Kremnička, Kostiviarska či Karlovo. Počíta sa aj s výstavbou zelených a hnedých parkov napríklad v areáli bývalej práčovne v miestnej časti Majer. „Mesto Banská Bystrica je z pohľadu územného plánu pripravené na realizáciu parkovacích domov a hromadných garáží v jednotlivých obytných zónach a aj v centrálne časti mesta. Nové miesta na parkovanie by mali pribudnúť vďaka parkovacím domom na Štadlerovom nábreží, na sídlisku Radvaň, Fončorda a Sásová,“ vyjadril sa na adresu dlhotrvajúceho problému v meste jeho hlavný architekt Ľubomír Keleman. Riešenie tejto otázky však bude záležať aj od záujmu investorov.

Mesto čaká ešte v najbližších mesiacoch aj odsúhlasenie nového územného plánu, ktorý bol naposledy prijatý v roku 1976. V prvej etape hlasovania poslanci mestského zastupiteľstva plán vrátili na prerokovanie s viac ako tisíckou pripomienok, ktoré muselo mesto vyhodnotiť. Pokiaľ budú pripomienky zapracované v takom rozsahu, ako poslanci počítali, nový územný plán by mohli schváliť v októbri tohto roku.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM