Marcel Páleš Rôzne

V centre Bystrice sa na hodinu vypnú lampy. Čo je za tým?

Aj v tomto roku celosvetovo prebehne Hodina Zeme (23. marca). Symbolicky tak aj v Banskej Bystrici vzdáme úctu našej Matičke Zemi. Môže sa pridať ktokoľvek!

Ilustračný obrázok k článku V centre Bystrice sa na hodinu vypnú lampy. Čo je za tým?
Zdroj: TASR

Dolná a Námestie SNP v tme!

Hodina Zeme patrí medzi najväčšie celosvetové akcie, do ktorých sa zapája verejnosť takmer v každom kúte planéty. Tým, že sa zhasnú svetlá, sa každoročne prepája viac ako miliarda ľudí, a to vo viac ako 6000 mestách či obciach.

Ako pre Bystricu 24 povedal hovorca mesta Filip Roháček, Banská Bystrica bola oslovená občianskym združením Strom života k podpore tohto podujatia. „Samospráva sa rozhodla, aspoň symbolicky, venovať jednu hodinu našej planéte. Dvadsiateho tretieho marca od 20.30 do 21.30 hod. sa vypne verejné osvetlenie na Dolnej ulici a Námestí SNP.“ Roháček dodal, že v danom čase tam bude spomenuté občianske združenie pripravovať viaceré aktivity.

Začalo to v Sydney

31. marca 2007 si viac ako 2,2 milióna domácností a 2000 firiem v austrálskom Sydney vyplo na hodinu svoje osvetlenie. Po roku sa do Hodiny Zeme aktívne zapojilo už okolo 50 miliónov ľudí v 370 mestách a obciach vo vyše 35 krajinách na celom svete. Iniciatíva zo Sydney sa razom stala celosvetovým hnutím za trvalo udržateľný život.

Tretí rok Hodiny Zeme predstavoval zápis do histórie, a to ako doposiaľ najrozsiahlejšia dobrovoľná akcia. V roku 2010 išlo už o rekordných 128 štátov a teritórií. Ľudia z celého sveta vypli svetlá, aby slávili a chránili ten vzácny spoločný poklad – našu planétu. V roku 2011 sa prvýkrát v histórii oficiálne zapojilo aj Slovensko.

Konanie každého z nás rozhoduje

Hodina Zeme nie je len symbolickým vyjadrením úcty. Je to výzva pre každého jedného z nás, aby sme ako slobodné bytosti prevzali zodpovednosť za svoje konanie. Analýzy poškodenia životného prostredia jasne vykazujú čísla, ktoré nás varujú, že vážne ohrozujeme nielen svoj život, ale život celej planéty.

Nielen v priebehu Hodiny Zeme, ale každodenne máme príležitosť zvažovať naše konanie a prispieť tak k lepšiemu zdraviu našej planéty.

Foto: ilustračné

Hodina Zeme
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM