Marcel Páleš Kultúra

Nové plány s chátrajúcou baštou: Budú v nej prebývať slávni spisovatelia?

Rezidenčný literárny dom je inštitúcia, ktorá poskytuje slovenským a zahraničným spisovateľom či prekladateľom štipendium a ubytovanie na dobu jedného až niekoľkých mesiacov. Bude aj v Bystrici?

Ilustračný obrázok k článku Nové plány s chátrajúcou baštou: Budú v nej prebývať slávni spisovatelia?
Zdroj: Dnes24.sk

Posledných 10 rokov bola Bašta pri Lazovnej bráne zatvorená a chátrala. Posledným správcom objektu s pričlenenou baštou bol Park kultúry a oddychu (PKO). V meštianskom dome na Lazovnej ulici sídlila administratíva PKO a bašta, do ktorej sa vstupovalo aj z Katovnej ulice, sa využívala na tvorivé dielne.Občianske združenie Laputa ju získalo do prenájmu od mesta Banská Bystrica v máji 2013 s cieľom pamiatku zrekonštruovať a zriadiť v nej Rezidenčný literárny dom.

Mohlo by prísť aj osem autorov ročne

Bašta pri Lazovnej bráne bola postavená v 2. polovici 16. storočia a je jednou zo siedmich dodnes zachovaných bášt mestského opevnenia Banskej Bystrice. Nachádza sa na Katovnej ulici, na mieste neďaleko pôvodnej, dnes však už neexistujúcej, vonkajšej mestskej Lazovnej brány.

Kapacita Bašty pri Lazovnej bráne umožňuje ubytovať v byte na druhom poschodí vždy jedného spisovateľa. „Počas jedného roka by sme chceli poskytnúť štipendium piatim až ôsmim autorom na obdobie jedného až dvoch mesiacov,“ informovala Katarína Balcarová Kucbelová

Tiež kaviareň s malým kníhkupectvom?

Rezidenčný literárny dom by mala byť inštitúcia otvorená pre verejnosť. Prvé poschodie Bašty pri Lazovnej bráne bude podľa plánov OZ Laputa tvoriť zázemie s kaviarňou a malým kníhkupectvom s dennou prevádzkou a pravidelnými podujatiami pre verejnosť – čítačkami, workshopmi, menšími výstavami a občasnými koncertami.

Rezidenčný literárny dom Bašta pri Lazovnej bráne má skvelú strategickú polohu. Je v centre mesta a s námestím ho spája Lazovná ulica. Je tiež blízko mestského parku, od ktorého ho delí Katovná ulica a Strieborné námestie, ďalej blízko Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici a priamo v susedstve Divadla z Pasáže. Na Námestí SNP sídli Centrum nezávislej kultúry Záhrada.

„Veríme, že sa nám spoločne podarí využiť potenciál Lazovnej a Katovnej ulice a priniesť do nich viac života,“ dodala Balcarová Kucbelová.

Podarí sa im získať financie?

„Do projektu vstupujeme bez počiatočných investícií. Keďže sme nútení prostriedky získavať priebežne, rekonštrukciu sme naplánovali na obdobie piatich rokov (2013 – 2017),“ objasnila Balcarová Kucbelová. Náklady na rekonštrukciu sú v súčasnom štádiu pred pamiatkovým výskumom odhadnuté na 120 000 – 160 000 €.

Pri rekonštrukcii plánuje OZ Laputa získavať prostriedky z rôznych zdrojov. Hlavným zdrojom sú pre nich prostriedky z inštitucionálnych zdrojov, teda grantov a dotácií. Pre záujemcov, ktorí by chceli OZ Laputa v týchto myšlienkach podporiť, je tu možnosť darcovského konta: 2924895835/1100. Viac informácií nájdete aj na stránkach o bašte pri bráne.

Foto: bastapribrane.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM