Jakub Forgács Rôzne

Mesto plánuje obnoviť hroby na bystrickom cintoríne: Na niektorých už pribudli biele kríže

Na ďalšom banskobystrickom cintoríne môže dôjsť k zmene, a to k lepšiemu. Mesto preskúmalo stovky hrobov, ktoré môžu byť obnovené. Niektoré z nich už zdobia biele kríže.

Ilustračný obrázok k článku Mesto plánuje obnoviť hroby na bystrickom cintoríne: Na niektorých už pribudli biele kríže
Zdroj: Dnes24.sk

„Po úspešnej realizácii rekonštrukcie 160 vojnových hrobov z prvej svetovej vojny na rímskokatolíckom cintoríne mesto Banská Bystrica pokračuje v časti Majer. V priebehu mesiaca október sa uskutočnili zisťovacie sondáže, ktoré mali odhaliť, koľko je v tejto oblasti obnoviteľných hrobov,“ informovala hovorkyňa primátora Martina Kanisová. Ako doplnila, ma základe vykonaných sondáží je možné vysloviť predpoklad, že na území zaniknutého vojenského cintorína je 395 obnoviteľných hrobov.

Stredoslovenské múzeum podľa hovorkyne pre mesto vypracovalo projekt zameraný na identifikáciu hrobov. „Na základe jeho výsledkov je možné stanoviť rozsah plánovanej revitalizácie a obnovy vojenského cintorína z obdobia 1. svetovej vojny. Miesto cintorína dodnes označuje pomník venovaný legionárom 1. sv. vojny. Na základe vojenských materiálov je možné povedať, že na tomto mieste bolo pochovaných 1 380 vojakov 8 národností (dnešných krajín: Slovensko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko),“ pokračovala Kanisová.

Veľká časť cintorína bola zničená pri výstavbe mimoúrovňovej križovatky v 60. rokoch 20. storočia. Mesto sa teraz snaží zistiť, koľko hrobov je možné opätovne vrátiť do pôvodného stavu. „Som hlboko presvedčený, že je našou povinnosťou urobiť všetky opatrenia, ktoré budú viesť k revitalizácii a úprave hrobových miest na našom území. Aj napriek tomu, že od začiatku prvej svetovej vojny uplynulo už sto rokov, je dôležité uvedomiť si, že na pôde nášho mesta našli miesto posledného odpočinku ľudia, ktorí dodnes majú vo svojich krajinách rodiny, a že si zaslúžia, aby sme na nich pamätali," povedal primátor mesta Peter Gogola.

„Prvá etapa výskumných prác, ktoré boli zrealizované v zmysle projektu, odhalili možnosti obnovy vojenských hrobov, presné hranice cintorína ako aj hustotu pochovávania. Od zisteného počtu hrobov sa potom bude odvíjať aj rozsah rekonštrukcie, nakoľko Mesto bude následne žiadať mimoriadny štátny príspevok na vojnové hroby,“ spomenula hovorkyňa a ako doplnila, na mieste, kde boli hroby odkryté, mesto dočasne, do doby, kedy budú obnovené, umiestnilo biele kríže s údajmi o pochovaných vojakoch.

Foto: Jaroslav Čunderlík

Hroby na bystrickom cintoríne čakajú na obnovu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM