Michal Majer Rôzne

Mesto plánuje na Kalinčiakovej nové parkovacie plochy

Na Kalinčiakovej ulici v Radvani by mali onedlho pribudnúť nové parkovacie miesta. Mesto totiž na svojich pozemkoch plánuje rozšíriť existujúce plochy na odstavenie vozidiel, s ktorých zaparkovaním majú vodiči nemalé problémy. Pôjde však len o čiasto

Mesto konečne začína napĺňať svoje sľuby o rozširovaní parkovacích plôch na nevyužívaných pozemkoch v jeho vlastníctve. Prvou lastovičkou po veľmi dlhej dobe je ucelený projekt vzniku parkovacích miest na Kalinčiakovej v Radvani, ktorý zahŕňa výstavbu spevnených plôch na odstavovanie vozidiel, plochu pre umiestnenie nádob na komunálny odpad a doplnkové sadové úpravy.

Projekt, ktorý je v súčasnosti v štádiu posudzovania kompetentnými orgánmi, vytvorí síce len 10 parkovacích miest, avšak aj tie pomôžu ťažko skúšanému vnútrobloku, v ktorom sú problémy s parkovaním na dennom poriadku. Z navrhovaných miest by malo byť 9 štandardných so šírkou 2,5 metra a jedno, ktoré bude mať šírku až 3,5 metra, bude určené pre invalidov. Aj tieto plochy budú po ich postavení určené na prípadný prenájom zo strany obyvateľov, rovnako ako je tomu takmer v celom meste.

Mesto týmto projektom pristúpilo na jeden z najjednoduchších spôsobov riešenia otázky nedostatku parkovacích plôch. Pozemky vo vlastníctve mesta totiž netreba vykupovať, čo okrem zrýchlenia procesu výstavby znamená aj úsporu finančných prostriedkov. V pláne je však aj vznik parkovacích domov v rôznych častiach mesta či svojpomocné budovanie parkovacích miest, kedy by náklady na vybudovanie státia znášali obyvatelia, za čo by získali možnosť na vzniknutom mieste parkovať niekoľko rokov bez poplatku. Vzorom môže byť Banskej Bystrici napríklad bratislavská Karlova Ves, kde týmto spôsobom vzniklo už takmer 200 parkovacích mi­est.

mm

kalinciakova
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM