Jakub Forgács Samospráva

FOTO: Mesto s primátorom rozdávalo ocenenia: Pocta sa ušla aj pivovaru

Vo štvrtok si v priestoroch Radnice prebralo ocenenie 12 jednotlivcov a kolektívov. Za rok 2012 získali cenu aj osobnosti verejného života, kultúry, umenia a dobrovoľníctva.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mesto s primátorom rozdávalo ocenenia: Pocta sa ušla aj pivovaru
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ceny mesta

Za vynikajúce interpretačné výkony a prínos v oblasti ľudového umenia získala Cenu mesta Veronika Bodnáriková (55). Táto významná speváčka ľudových piesní pôsobila vo viacerých folklórnych súboroch – Mladosť, Urpín, Borievka, atď. Spievala tiež v ľudovej hudbe Ondreja Mrázika, s Brnianskym orchestrom ľudových nástrojov, s Orchestrom ľudových nástrojov Bratislava atď.

Primátor ocenil Cenou mesta za vedeckú, publicistickú a verejno-prospešnú činnosť aj Jozefa Ďuriančika (70). Tento pedagóg pracoval aj ako historik, geograf a prvý profesionálny sprievodca Banskou Bystricou. Jeho srdcovou záležitosťou bola história – najmä stredovek, rodina Dominika Skuteckého a vydávanie časopisu Bystrický permon.

Za výnimočné zásluhy v oblasti dopravy, najmä v dobudovaní diaľnice a Severného obchvatu, získal ocenenie aj Ľubomír Vážny (55). Bývalý minister dopravy, pôšt a telekomunikácií, súčasný poslanec NR SR a podpredseda vlády pre investície. Významne sa podieľal na presadení strategickej dopravnej incestície a realizácii prvého PPP projektu, ktorého súčasťou je aj spomínaný obchvat.

V kategórii kolektív získal Cenu mesta Banskobystrický pivovar, a.s., ze výrobu a propagáciu lokálneho produktu. Ocenenie prevzal predseda predstavenstva Branislav Cvik a podpredseda predstavenstva spoločnosti Ľubomír Vančo. Aj napriek tlaku globálnych výrobcov získava pivovar od roku 2006 na domácich a zahraničných súťažiach dokopy 19 ocenení.

Bystrický Permon – banskobystrická revue pre spopularizovanie vedy, umenia a cestovného ruchu, získala Cenu mesta pri príležitosti 10. v a za prínos v sprístupňovaní mestskej histórie. V Bystrickom permone bolo publikvaných 600 príspevkov v širokom spektre tém. Zaoberal sa arechológiou, baníctvom, dejinami školstva, umenia, kultúry, športu, atď.

Ceny primátora

Za celoživotnú prácu a prínos pre dobré meno mesta, môže primátor na návrh poslancov udeliť Cenu primátora. Za uchovávanie ľudovej kultúry – čipkárstva prevzala Cenu primátora Lýdia Dejlová (66). Tvorba Lýdie Dejlovej je rôznorodá, ovplyvnená najmä čipkou zo Španej Doliny, ale aj českou vamberskou paličkovanou čipkou. Jej ručné práce sú známe v celej Európe, v Severnej Amerike, ale aj na Novom Zélande.

Hudobný pedagóg Alexander Melicher (80) získal Cenu primátora pri príležitosti jubilea a za významnú umeleckú a pedagogickú činnosť. Pôsobil na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrice a neskôr na Fakulte humanitných vied UMB. Stál pri zrode banskobystrického Literárneho a hudobného múzea. Bol aktívnym hudobníkom, pôsobil vo FS Urpín, viedol VFS Mladosť a zbory Cantica a Canzona Neosolium.

Pri príležitosti životného jubilea a za prínos pre slovenskú medicínu a publikačnú činnosť ocenil primátor aj doktora Karola Miku (85). Tento praktický lekár je odborníkom v oblasti fyzioterapie. Venuje sa výskumu účinkov rastlinných látok na ľudské telo. Zvolili ho za prvého porevolučného prezidenta lekárskej komory.

Cenu primátora udelili aj Jane Orlickej (40) za významné umelecké výkony v oblasti hudby a reprezentáciu Banskej Bystrice. Táto známa šansoniérka, džezová a etnospeváčka aktívne pôsobí v oblasti kultúry a umenia ako sólistka. Spoluparticipuje na množstve domácich a zahraničných projektoch a festivaloch. Na svojom konte má tri vydané CD albumy.

Primátor Peter Gogola ocenil pri príležitosti jubilea, za pedagogickú činnosť a prínos v oblasti filmového a divadelného umenia aj Jana Přeučila (76). Tento český herec a pedagóg má na svojom konte množstvo nezabudnuteľných filmových a televíznych úloh. Jeho hlas počuť aj vo filmovom dabingu. V súčasnosti pôsobí na katedre herectva Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Marcela Václavková Konrádová (32) si odniesla Cenu primátora za moderný, profesionálny a vysoko humánny prístup k telesne hendikepovaným. Ako predsedníčka OZ Prístav Nádeje realizovala projekt Chránená dieľa – tréningové centrum pre hendikepovaných. Ako jediné v Banskobystrickom kraji vytvára príležitosť pre ľudí s telesným a zmyslovým postihnutím.

V kategórii kolektívov ocenil primátor folklórny súbor Urpín. Cenu získal pri príležitosti 55. Výročia vzniku a za mimoriadny umelecký prínos v oblasti folklóru a prezentovania tradícií nášho regiónu. Ocenenie prevzal zakladateľ súboru a jeho umelecký vedúci Ján Husárik a súčasný riaditeľ Peter Pohančaník. Súbor má aktuálne 60 aktívnych členov, ktorí pôsobia v troch zložkách – tanečnej, hudobnej a speváckej.

Foto: Vlado Veverka

Ceny primátora a mesta Banská Bystrica
18
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM