Michal Majer Rôzne

Mesto našlo pre obyvateľov Kotvy náhradné ubytovanie

Banskobystrický magistrát našiel pre obyvateľov zariadenia núdzového bývania a dočasného ubytovania Kotva náhradné ubytovanie. K tomuto kroku pristúpil potom, ako banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vydal zákaz prevádzky v

Hygienici tak rozhodli pre rozsiahlu poruchu kanalizačného systému, kedy odpadová voda aj s obsahom fekálií vytekala a hromadila sa v priestoroch zariadení pre osobnú hygienu, v práčovni, ako aj v priestoroch na prípravu stravy. „Zákaz prevádzky bude platiť dovtedy, kým nedôjde k náprave,“ uviedla ešte vo štvrtok vedúca odboru hygieny detí a mládeže RÚVZ Katarína Slotová.

Ako povedala vedúca odboru sociálnych vecí Mestského úradu v Banskej Bystrici Mária Filipová, obyvatelia Kotvy sa premiestnia do neobsadených voľných bytov na Internátnej ulici, na Majerskej ceste a do jedného voľného objektu mesta. Časť odíde k rodinám, niektorým boli ukončené pobyty. Obyvatelia, ktorí sa majú presťahovať začiatkom budúceho týždňa, sú z Kotvy I a Kotvy II a využívali práve priestory Kotvy III so spomínanou práčovňou a hygienickým zariadením, kde sa vyskytol kritický stav. //„V Kotve IV ten stav nebol taký kritický. V priestoroch, kde je možné bývať, ostanú ubytovaní za zvýšeného hygienického režimu,“ //dodala Filipová.

Presťahovaním osôb sa vytvoria podmienky vhodné pre realizáciu výstavby kanalizačnej prípojky, na výstavbu ktorej uvoľnili financie mestskí poslanci na utorkovom zastupiteľstve. Schválili tiež objem finančných prostriedkov, ktorý sa na prípojku použije. Prípojka by mala byť podľa plánov hotová do októbra, pre vyhrotenú situáciu to možno bude podľa Filipovej aj skôr. Kotva je vo vlastníctve Bytového podniku mesta Banská Bystrica, mesto ju prevádzkuje od 1. apríla.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM