Michal Majer Rôzne

Mesto čaká intenzívnejší boj proti kríze

V utorok sa uskutočnilo 3. mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici, ktorého nosnou témou bol najmä boj mesta proti finančnej a hospodárskej kríze. Poslanci na ňom nakoniec schválili aj návrh z dielne poslaneckého klubu Bansk

„Predložené opatrenia vedenia Mesta, žiaľ, orú plytko. Mesto Banská Bystrica počas nedávnych „tučných“ rokov 2007 – 2009, keď bolo v rozpočte prostriedkov relatívne dosť, nešetrilo a nepripravovalo sa na logicky nasledujúce ťažšie časy. A tie práve prišli. Hojnosti je, bohužiaľ, na istú dobu koniec,“ uviedol predseda klubu BBA Pavol Katreniak. V mene klubu preto navrhol osobitný protikrízový balíček, ktorý pozostával z nasledujúcich krokov:

• nepredávať majetok Mesta pod trhovú cenu; • robiť transparentné verejné obstarávania a efektívne využívať elektronické aukcie; • dôrazne vymáhať takmer 4 milióny eur v kauze TIKKA; • zrušiť nevýhodné zmluvy pre Mesto; • zrušiť zmluvu o dlhodobom nájme vozidla Mitsubishi Pajero pre primátora; • neplatiť za externé služby, ktoré zvláda robiť Mestský úrad vo vlastnej réžii; • personálne zastabilizovať a odborne posilniť Mestský úrad; • zreformovať a prípadne aj zlúčiť mestské firmy vykonávajúce obdobnú činnosť (napr. MBB, a.s. a BPM, s.r.o.); • vopred a včas komunikovať o protikrízových opatreniach s obyvateľmi a s poslancami MsZ.

Návrh klubu BBA podporili aj traja členovia klubu SDKÚ, dvaja poslanci Klubu nezávislých poslancov a tiež dvaja poslanci klubu Bystričan. Rozdielom jedného hlasu tak uznesenie bolo v MsZ schválené.

Je však otázne, nakoľko sa rozhodnutie poslancov premietne do boja proti kríze. V reakcii na nečakané prijatie opatrení Banskobystrickej alternatívy primátor mesta Ivan Saktor údajne zváži, či uznesenie zastupiteľstva podpíše. Ako sa vyjadril k otázke služobného auta, jeho Mitsubishi Pajero nemá Mesto v nájme, ale v dlhodobom lízingovom vzťahu s tým, že by koncom roka malo prejsť do majetku Mesta. K ostatným schváleným opatreniam sa však nevyjadril. „Mitsubishi je len lacná dymová clona. Domnievam sa, že ak by pán primátor hľadal zámienky, ako naďalej nekonať v kauze TIKKA či v preverovaní nevýhodných zmlúv, nepostupoval by inak,“ uviedol k tomu Katreniak. Primátora oficiálne vyzval na zverejnenie zmluvy o užívaní vozidla Mitsubishi Pajero.

Okrem rozšíreného protikrízového balíčka prešiel v mestskom zastupiteľstve aj návrh, aby poslanci uvoľnili mimoriadnu dotáciou 8850 eur na realizáciu siedmich kultúrnych projektov v meste, ktoré boli napriek schváleniu na júnovom zasadnutí kultúrnej komisie následne zastavené vedením Mesta. Taktiež prešiel aj návrh, aby boli okamžite vyčlenené finančné prostriedky vo výške 43 tisíc eur na riešenie havarijného stavu kanalizácie v zariadení Kotva na Žltých pieskoch.

Poslankyňa za BBA Beata Hirt presadila, aby sa poslanci MsZ zriekli odmien za utorkové rokovanie MsZ a aby ich opätovne poukázali na Fond solidarity s obeťami povodní. Spolu s prostriedkami z minulého zasadnutia MsZ konaného 13. júla tak ide už o vyše 3 tisíc eur, ktorými Mesto Banská Bystrica pomôže najsužovanejším občanom a obciam.

Nasledujúce zasadnutie zastupiteľstva sa uskutoční 21. septembra 2010. Rokovať sa na ňom bude aj o hospodárení mestských firiem MBB. a.s., BPM. s.r.o., DPMBB, a.s. a Mestské lesy, s.r.o. a o sprísnení pokút pre psíčkarov za znečisťovanie verejných priestranstiev.

Zdroj: BBA, gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM