Jakub Forgács Správy

Mesto a psychiatri spojili svoje sily: TAKTO chcú pomôcť alkoholikom

Banská Bystrica sa chce stať prvým slovenským mestom, kde v praxi vyskúšajú unikátny pilotný projekt. Pozrite, čo by zástupcovia mesta a odborníci radi pripravili pre ľudí, trpiacich alkoholizmom.

Ilustračný obrázok k článku Mesto a psychiatri spojili svoje sily: TAKTO chcú pomôcť alkoholikom
Foto: Tomáš Šuhajda

Návrh pilotného projektu medicínsko-sociálneho centra integrovanej pomoci ľuďom, ktorí trpia alkoholizmom, poslali zástupcovia mesta a odborníci predsedovi vlády. Vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie Mestského úradu v Banskej Bystrici Karol Langstein a psychiatri Martin Somora a Stanislav Kunda, vypracovali projekt, ktorého cieľom je koncepčne riešiť problematiku alkoholizmu a s ním súvisiace patologické javy v spoločnosti.

Podľa autorov projektu násilie v dôsledku užívania alkoholických nápojov sa nerieši dôsledne aj preto, že neexistujú protialkoholické záchytné stanice a nadväzujúce nízkoprahové až podprahové služby. Autori sa opierajú o štatistiky, ktoré tvrdia, že 15 až 20 percent ľudí, ktorí žijú v generačnej chudobe, trpí závislosťou. V našich podmienkach je pritom najdostupnejšou látkou vyvolávajúcou závislosť práve alkohol.

„Predkladaný projekt je snaha o systémové riešenie, ktoré môže v ďalšom procese nadväzovať na sieť krízovej intervencie a Centrum pre liečbu drogových závislostí. Momentálne však niečo podobné na Slovensku absentuje. Našou ambíciou je na základe tohto pilotného projektu zhodnotiť jeho pozitíva, negatíva a odporúčania pre legislatívne zmeny tak, aby sa problém alkoholizmu začal riešiť komplexne a efektívne,“ povedal Karol Langstein. Ako pripomína, navrhovaný projekt má medzirezortný charakter, znamená to, že prepája problematiku rezortu zdravotníctva, sociálnych vecí a rodiny, ale aj rezortu vnútra.

V prípade, že by ho vláda podporila, vzniklo by medicínsko-sociálne centrum, ktorého jednotlivými článkami by boli protialkoholické záchytné izby, nízkoprahová nocľaháreň, nízkoprahové denné centrum, špecializovaná ambulancia a denný stacionár pre liečbu drogových závislostí. „Banská Bystrica dlhodobo patrí medzi mestá, ktoré sú v otázkach sociálnej pomoci vzorom ostatným samosprávam na Slovensku. Aj tento projekt má veľký potenciál pomôcť riešiť problém, ktorého komplexné riešenie dlhodobo na Slovensku chýba,“ reagoval primátor mesta Peter Gogola.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM