Michal Majer Kultúra

Mestá už majú svoje festivalové programy

Medzinárodný festival filmov o životnom prostredí Envirofilm 2011 (16. - 21. mája) ponúkne aj tento rok prehliadky súťažných filmov a pestrý sprievodný program v piatich festivalových mestách - Banskej Bystrici, Zvolene, Banskej Štiavnici, Kremnici a

Priaznivcov podujatia v Banskej Bystrici čaká prehliadka dokumentov, ktoré vznikli v STV v rámci Zmluvy so štátom a beseda s ich autormi. S verejnosťou bude diskutovať o ochrane prírody na Slovensku aj minister životného prostredia SR József Nagy. Na festival zavítajú stáli hostia Pavol Barabáš a Steve Lichtag, ktorí svojich fanúšikov prevedú ľadovými pláňami, nekonečným oceánom, temným podzemím, kúzlom Himalájí, ale aj najťažším kaňonom sveta Trou de Fer.

Vo Zvolene je na programe premietanie filmov z archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ) a z archívu Lesníckeho a drevárskeho múzea. V Krajskej knižnici Ľ. Štúra sa chystajú projekcie filmov pre deti a mládež a v Arboréte Borová Hora sa uskutoční environmentálna súťaž pre najmenších.

V Banskej Štiavnici sa festival odohrá v Kine Akademik, v Čajovni Klopačka, Slovenskom banskom múzeu – v Kammerhofe a na Starom zámku, ktorý bude centrom Festivalu kumštu, remesla a zábavy. Ďalšie festivalové aktivity čakajú na návštevníkov aj v Kysihýbli a v Múzeu vo Sv. Antone, kde je inštalovaná výstava Les pre ľudí, ľudia pre les k Medzinárodnému roku lesov 2011.

V Kremnici sa Envirofilm 2011 začne už v nedeľu 15. mája. Hosťom slávnostného otvorenia bude herec Milan Kňažko. Po besede s ním diváci uvidia film režiséra Martina Ťapáka Nevesta z hôľ. Najmladšie festivalové mesto Krupina sa do festivalového diania zapojí Nocou v Múzeu A. Sládkoviča, tvorbou výtvarných objektov z plastových odpadov a turistickým výstupom na Sitno, ktorý bude spojený s čistením chodníka a studničiek na jeho trase. Počas festivalového týždňa sa Krupinčania vydajú aj Po stopách cíbika chochlatého a budú spoznávať močiare a mokrade v regióne Hontu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM