Stanislav Černák Rôzne

Meškanie a komplikácie: Súkromná cesta R1 stále nie je skolaudovaná

Súkromná rýchlostná cesta R1 je v predčasnom užívaní, pretože stále nie je skolaudovaná. Kolaudácii bránia najmä majetkové vysporiadania.

Ilustračný obrázok k článku Meškanie a komplikácie: Súkromná cesta R1 stále nie je skolaudovaná
Zdroj: TASR

Táto súkromná rýchlostná cesta medzi Nitrou a Banskou Bystricou ešte stále nie je skolaudovaná. Vodiči tak naďalej jazdia po úsekoch rýchlocesty, ktoré sú v predčasnom užívaní. Ku kolaudácii malo pritom dôjsť v januári tohto roka.

Cesta sa zatiaľ ako jediná na Slovensku postavila cez takzvaný projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). Vybudovala ju a prevádzkuje spoločnosť Granvia. „Dôvodom sú rôzne administratívne a formálne procesy, najmä však majetko-právne vysporiadania pozemkov," uviedla spoločnosť Granvia príčiny, prečo cesta doteraz nebola cesta skolaudovaná.

Kolaudácii bránia podľa slov hovorcu rezortu dopravy Martin Kóňu napríklad prebiehajúce dedičské konania, súdne spory o určenie vlastníctva či vyvlastňovacie konania, alebo veľké množstvo nezistených vlastníkov. Termín, kedy by mohla byť cesta skolaudovaná, nie je teraz podľa rezortu dopravy možné kvalifikovane odhadnúť. „Veríme, že k tomu dôjde v dohľadnom čase,“ doplnila firma Granvia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM