Jakub Forgács Kultúra

Mesiac LGBTI pod Urpínom. Kde sa môžete dozvedieť viac o ľuďoch z "dúhovej" komunity?

V Banskej Bystrici sme sa dočkali nevšednej akcie. Je venovaná ľuďom, o ktorých si mnohí myslia, že sú iní. Pozrite, čo všetko sa pri tejto príležitosti koná v našom meste!

Ilustračný obrázok k článku Mesiac LGBTI pod Urpínom. Kde sa môžete dozvedieť viac o ľuďoch z "dúhovej" komunity?
Zdroj: TASR

Počas Mesiaca LGBTI histórie, ktorý sa koná v Banskej Bystrici, sa každý môže dozvedieť viac o ľuďoch, ktorých denne stretáva a myslí si, že ich svet je iný. Bystrický Mesiac LGBTI histórie organizuje iniciatíva Inokraj v spolupráci s iniciatívou Inakosť a ďalšími partnermi.

Ako informoval Milan Zvada, návštevníci kultúrneho centra Záhrada už mali možnosť zúčastniť sa na diskusii pod názvom „Práva ‚teplej‘ menšiny: história a súčasnosť“ a v podobe pohybovej performance „Krehký syn“ z dielne amerického tanečníka a choreografa Matthewa Rogersa aj kultúrne sa vyžiť.

„Autor využíva divadelný priestor na to, aby divák nielen pozoroval, ale najmä precítil tancujúce telo "krehkého syna“ vo vzťahu k faktu, že je gay a zároveň cudzinec žijúci na Slovensku," priblížil Zvada.

Kto má chuť, zabaviť sa a uvoľniť v rytme hudby, nemal by premeškať možnosť prísť na „Tepláreň párty“ vo Farhof Art Clube. Podľa Zvadu formát známy najmä v Bratislave a Košiciach po prvý raz zavíta do Banskej Bystrice v sobotu o 20:00. O deň neskôr sa uskutoční posedenie v zdravom životnom štýle, ktoré bude mať prívlastky eko, bio a fresh.

Banskobystrická iniciatíva Inokraj, ktorá celý mesiac organizuje, chce takto dosiahnuť vytvorenie príjemného prostredia pre členov LGBTI komunity v krajskom meste a ukázať, že práve dúha vie rozjasniť deň.

Čítajte tiež:

Festival umenia a dizajnu v Bystrici s nabitým programom: Dara Rolins, míľa mestom aj viacero noviniek!

Obľúbené Kino v bazéne je späť: Ako otvorí štvrtý ročník sledovania filmov pod holým nebom?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM