Jakub Forgács Kultúra

Medzinárodný festival poézie Po stranách Moravy: Veľký potlesk pre Banskú Bystricu!

Poézia žije! Potvrdili to aj účastníci druhého ročníka medzinárodného letného festivalu poézie Po stranách Moravy. Banská Bystrica mala na ňom malú, ale úspešnú výpravu.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný festival poézie Po stranách Moravy: Veľký potlesk pre Banskú Bystricu!
Zdroj: Dnes24.sk

Poetické trojdnie zažila necelá tridsiatka píšucich autorov zo Slovenska a Česka, ktorí sa zúčastnili festivalu Po stranách Moravy. Konal sa tento rok na slovenskej strane, a to v Senici, Smrdákoch a Skalici. Banskú Bystricu a ostatné stredné a západné Slovensko vôbec reprezentovali autori Miroslav Kapusta (59) a Marcel Páleš (27), a to ako zástupcovia literárneho zoskupenia Generácia Nula a zároveň členovia literárneho klubu Litera 2.

Básnenie v galérii

Už v prvý večer sa obyvateľom Senice autori z oboch strán Moravy predstavili v domácej Záhoráckej galérii. Po úvodnej živej hudbe nasledovala prezentácia jednotlivých poetických delegácií, a to predovšetkým autenticky – prostredníctvom ukážok z tvorby.

Básnik Miroslav Kapusta predstavil aktívne kultúrne dianie v Banskej Bystrici, v ktorom poézia žije aj vďaka pravidelným literárno-hudobným podujatiam na banskobystrickom námestí a v Radnici (Ars poetica neosoliensis). Veď doposiaľ sa na ňom od roku 2011 zúčastnilo okolo 150 literárnych hostí z celého Slovenska.

Marcel Páleš predstavil literárne zoskupenie Generácia Nula, ktoré tvorí pätica v Banskej Bystrici pôsobiacich autorov. Od svojho vzniku (na deň výročia narodenia E. Hemingwaya a M. R. Štefánika – 21. 7.) toto zoskupenie spravilo nemalý posun. Z pôvodnej myšlienky kultúrne pôsobiť v Banskej Bystrici sa postupne dostali do rôznych končín Slovenska, dokonca aj ako maturitná otázka či predmet vyučovania a spracovania seminárnych prác na vysokých školách.

Záverom prvého dňa bol nočný workshop, kde sa účastníci festivalu zoznámili aj vďaka ich tvorivej aktivite. V zábavnom duchu vedené posedenie bolo pod taktovkou známej autorky Zdenky Lacikovej.

Slávnostné prijatie primátorom Skalice

Počas druhého dňa sa básnici presunuli najprv do Smrdák, kde boli prijatí starostkou obce a vedením kúpeľov v krásnom prostredí liečebných kúpeľov. Tie sa im stali prostredím nielen na relaxovanie, ale tiež na ich tvorivé realizácie. Azda aj vďaka čarovnému duchu okolia, z ktorého ich neraz na behu pozdravila veverička či iné zvieratá, mohli vytvoriť nejedno zaujímavé dielko.

Potom sa presunuli do Skalice, kde boli najprv slávnostne prijatí na Mestskom úrade primátorom mesta. Ten vyjadril nemalé potešenie z toho, že básnici navštívili aj Skalicu. S primátorom si štrngli výborným domácim červeným vínom. Následne navštívili a pozreli si nejednu mestskú pozoruhodnosť. Dokonca zostúpili aj do krypty jedného z kostolov.

V historickom prostredí Domu kultúry (dielo uznávaného architekta Dušana Jurkoviča) zazneli aj básne, ktoré účastníci festivalu vytvorili v prostredí kúpeľov v Smrdákoch.

Galavečer s úspechom banskobystrickej výpravy

Sobotný večer vyvrcholil galavečerom pre Smrdáky a kúpeľných hostí. Na malom amfiteátri sa postupne vystriedali všetci účastníci festivalu, pričom každý sa predstavil trochou svojej poézie. Sprevádzaní boli výbornou hudbou aj spevom, tiež príjemným výstupom rómskej dievčenskej skupiny a takisto vydarenými spontánnymi vstupmi česko-slovenskej moderátorskej dvojice.

V závere programu sa ako čerešnička na torte predstavili aj reprezentanti z mesta pod Urpínom, Miroslav Kapusta a Marcel Páleš, autori z Generácie Nula. Zožali srdečný potlesk a zdalo sa, že ich básne v prítomných počúvajúcich zarezonovali. Aj vďaka podpore Verejnej knižnice Mikuláša Kováča sa tamojší diváci o banskobystrickej Generácii Nula dozvedeli viac, keďže knižnica autorov vyzbrojila starostlivo pripravenými bibliografickými letákmi o Generácii Nula. Šarmantná Lucia, členka výpravy z Banskej Bystrice, letákmi nenútene zaplavila takmer všetkých divákov.

„Myslím, že Bystrica mala a do budúcnosti aj bude mať čo povedať na česko-slovenskom poetickom fóre,“ vyslovil Vladimír Petrovič, organizátor a moderátor.

Ľudia s rovnakou vlnovou

Po večernom programe sa však v zábave pokračovalo, a po presune do Senice nasledovalo voľné posedenie nielen pri dobrom víne a speve pri gitarovej hudbe. Odovzdané pre spomienku boli aj diplomy ako poďakovanie za tvorivú účasť na medzinárodnom festivale. Takto sa aj vďaka dvom autorom z banskobystrickej Generácie Nula dozvedia o kultúrnom dianí v Banskej Bystrici nielen domáci na Záhorí, ale tiež rôzni hostia z Česka a Moravy.

„Ak sa stretnú ľudia s podobnou vlnovou dĺžkou, s podobným záujmom zdokonalovať sa v tom, čo je ich koníčkom a láskou, potom nie je nič ideálnejšie ako takýto festival,“ zhodnotil Petrovič.

Pozrite si aj fotogalériu!

Medzinárodný festival poézie Po stranách Moravy
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM