Kultúra

Medený hámor môžete spoznať nevšedným spôsobom: Vznikla umelecká reflexia tohto miesta

Súčasťou výstavy je aj zdigitalizovaný model Medeného hámra s animáciami, ktorý podľa originálu zhotoveného v roku 1926 v Technickom múzeu v Prahe vytvorili Róbert Tame a Pavel Šimko.

Ilustračný obrázok k článku Medený hámor môžete spoznať nevšedným spôsobom: Vznikla umelecká reflexia tohto miesta
Foto: Martin Dubovský

Aktuálny umelecký pohľad na Medený hámor v Banskej Bystrici, ktorý bol vybudovaný pred takmer 500 rokmi ako súčasť Turzovsko-fuggerovskej spoločnosti Banskobystrického mediarskeho podniku, prináša výstava Esej o Medenom hámri. Sprístupnili ju v týchto dňoch v tamojšej Stredoslovenskej galérii (SSG) – Vile Dominika Skuteckého.

„Výstava Esej o Medenom hámri je súčasnou umeleckou reflexiou tohto špecifického miesta. Pokúša sa interpretovať cyklus kotlárov z Medeného hámra maliara Dominika Skuteckého v kontexte významnej pamiatky – historického priemyselného areálu – a komparovať jeho dielo s aktuálnymi fotografiami Jána Kekeliho,“ uviedla k výstave jej kurátorka Zuzana L. Majlingová.

Súčasťou výstavy je aj zdigitalizovaný model Medeného hámra s animáciami, ktorý podľa originálu zhotoveného v roku 1926 v Technickom múzeu v Prahe vytvorili Róbert Tame a Pavel Šimko. Originál modelu je súčasťou zbierky Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici a vystavený je v Múzeu medi v Španej Doline.

Medený Hámor bol po stáročia nositeľom vedeckého a technického rozvoja celého regiónu. Svoju takmer 500-ročnú činnosť ukončil v 90. rokoch 20. storočia a zostal opustený. Areál sa však mesto Banská Bystrica spolu s ďalšími iniciatívami snažia v posledných rokoch obnoviť a oživiť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Areál Medeného hámru na okraji širšieho centra Bystrice
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM