Monika Obrtalová Rôzne

Matejov dom bude 3 dni oslavovať

Presne rok je v priestoroch Stredoslovenského múzea Matejovho domu otvorená expozícia venovaná histórii mesta Banská Bystrica. Pri tejto príležitosti pripravilo múzeum pre svojich návštevníkov zaujímavý a bohatý program, ktorý bude v priestoroch Mate

Vo štvrtok 14. októbra si môžu záujemcovia prezrieť expozíciu o histórii mesta pod Urpínom v sprievode archeologičky Marty Mácelovej, ktorá v súčasnosti pôsobí na Katedre histórie Fakulty humanitných vied UMB v Banskej Bystrici. V rokoch 1975 – 2001 robila záchranné práce v okresoch Banská Bystrica a Zvolen a prieskumy slovanských sídlisk na Sliači, jaskyne Netopierska v Nemciach a areálu mestského hradu Barbakan. Je členkou Slovenskej archeologickej spoločnosti pri SAV v Nitre. Bola autorkou a spoluautorkou scenárov výstav v Stredoslovenskom múzeu a Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene.

V piatok 15. októbra pokračuje program v Thurzovom dome prezentáciou a besedou s reštaurátorom Miroslavom Slúkom o záchrane vzácnych nástenných malieb z konca 15. storočia. V roku 2007 získala Zelená miestnosť cenu časopisu Pamiatky a múzeá v kategórii obnova – reštaurovanie a cenu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2006. V tento deň budú takisto návštevníkov Matejovho domu sprevádzať odborní pracovníci Stredoslovenského múzea. V programe s názvom Ako sa tvorila nová expozícia v Matejovom dome sa môžu návštevníci dozvedieť viac o triedení zbierkového fondu chladných zbraní a o tom ako sa inštalovala nová expozícia.

Program vyvrcholí v nedeľu 17. októbra v Matejovom dome. Pre najmladších budú od popoludnia až do večera pripravené tvorivé dielne zamerané na erb Banskej Bystrice. O 15.00 hodine sa tu uskutoční aj prednáška na tému Reštaurátorské práce na Zelenej sieni 2005 – 2007 a po nej bude nasledovať prehliadka samotnej Zelenej siene v Thurzovom dome. Všetko zavŕši kostýmová prehliadka „Oživíme pre vás dejiny“, ktorá odhalí skryté tajomstvá Matejovho domu.

moo, Stredoslovenské múzeum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM