Jakub Forgács Správy

Veľa Slovákov má PROBLÉMY s chrbticou: V bystrickej nemocnici pomáha NOVÝ typ operácie, FOTO

Je veľkou výhodou, že tento typ operácie vykonávajú miniinvazívne, čím sa minimalizuje aj narušenie okolitých svalov a zotavenie pacienta z operácie je kratšie.

Ilustračný obrázok k článku Veľa Slovákov má PROBLÉMY s chrbticou: V bystrickej nemocnici pomáha NOVÝ typ operácie, FOTO
3
Galéria

Odborníci Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici vykonali u nás po prvýkrát stabilizačnú operáciu chrbtice z bočného prístupu XLIF náhradou. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti so slovami, že ide o typ fúznej operácie, ktorý sa na Slovensku tak často v neurochirurgii nevykonáva.

Miniinvazívna operácia

Neurochirurgovia MUDr. Kalina a MUDr. Suchý sa boli najskôr na prevedenie tejto operácie pozrieť v Amstredame, kde absolvovali kurz aj spolu s proktorom Marcom Damilanom, ortopédom z Talianska. Následne pod jeho dohľadom vykonali v polovici júla túto operáciu v bystrickej nemocnici.

„Na tento typ operácie boli indikovaní štyria pacienti s bolesťami chrbtice a dolných končatín, ktorým by sa vďaka operácii mali tieto bolesti minimalizovať,“ píše nemocnica, podľa ktorej je počas operácie v danom segmente vybratý diskový materiál z pomedzi stavcov a následne je nahradený a zafixovaný XLIF náhradou.

Navyše je podľa slov nemocnica veľkou výhodou, že tento typ operácie sa vykonáva miniinvazívne, čím sa minimalizuje aj narušenie okolitých svalov a zotavenie pacienta z operácie je kratšie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Nový typ operácie chrbtice v bystrickej nemocnici
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM