han Tlačové správy Komunálne voľby

Marek Modranský: Program pre ľudí je pre mňa viac ako moje osobné ambície

Marek Modranský sa vzdal kandidatúry na funkciu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Marek Modranský: Program pre ľudí je pre mňa viac ako moje osobné ambície
Zdroj: PR

Som už 8 rokov overený poslanec Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici, a rovnaké obdobie vykonávam funkciu predsedu Komisie pre dopravu, verejný poriadok a bezpečnosť.

Výsledky mojej práce a aj úzkej spolupráce s vedením mesta, predovšetkým pánom primátorom Jánom Noskom hovoria za všetko. Venujeme sa veľkým projektom v meste, aby sme dobehli technický dlh, ktorý si prenášame ešte z čias pred revolúciou. Na rade sú aj ďalšie menšie prvky (schodiská, chodníky, cyklocesty, rezidentské parkovanie, a iné).

Primátora Jána Noska som podporoval od samého začiatku, a som rád, že vďaka vzájomnému pochopeniu priorít pre naše mesto sme vždy dokázali nájsť rozumné riešenia.

Aj vďaka tomu sme napríklad prestali napríklad cesty plátať, ale robíme ich v celých úsekoch. Dopĺňame bezpečnostné prvky pre chodcov. O to som radšej, že sa mi ako poslancovi za Fončordu podarilo presadiť pokračovanie opravy cesty od Poľnej ulice, cez Moskovskú, THK, až na Belveder. Investícia, ktorú sme do týchto prác dali z rozpočtu mesta takmer 2 milióny Eur je 10× vyššia ako sme vynakladali v predchádzajúcich rokoch.

Cítim, že Ján Nosko potvrdí svoje kvality správneho hospodára s mestským rozpočtom aj pre ďalšie obdobie, preto som sa rozhodol znovu s ním pokračovať ďalej ako poslanec za Fončordu (volebné číslo 21).

Kandidát na župana

V júni som však ohlásil kandidatúru na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Odôvodnil som ju tým, že cítim svoje skúsenosti v samospráve a verejnom sektore dosť silné na to, aby som túto pozíciu zvládol. Mám bohaté 20-ročné skúsenosti v doprave, riadení vo väčších spoločnostiach od 150 do 1100 zamestnancov.

Svoju prax som nadobudol na viacerých riadiacich pozíciách v domácom a zahraničnom prostredí (UITP Brusel). Som hrdý n to, že za tých 20 rokov som nemal žiadnu kauzu alebo iný prešľap, za ktorý by som sa mal hanbiť alebo zodpovedať, čo len potvrdzuje moje životné zásady.

Pozorne som sledoval už pred piatimi rokmi vývoj v našom kraji. Od nástupu Lunterovcov na VÚC som im dokonca pomáhal pri tvorbe integrovanej dopravy, ktorú ľuďom sľubovali ako jednu z ich hlavných tém. Už po pár týždňoch som zistil, že spôsob ich riadenia župy je iný ako deklarovali ľuďom. Rodinkárstvo sa potvrdilo vo viacerých rozhodnutiach aj v tomto prostredí verejnej inštitúcie.

Neochota rokovať s kľúčovými partnermi ma úplne odradila od nádeje, že toto pôjde správnym smerom. Vyvrcholením bol nimi vymyslený zámer tlačiť na domácich dopravcov SAD ZV a SAD LC, a to účelovým spochybňovaním zmlúv, ktoré platia roky na celom Slovensku v každom kraji.

Pre mňa to bol signál, že týmto spôsobom sa nepohnú ani o milimeter v tom, čo ľuďom sľúbili. Mal som pravdu. Súdny spor Lunterovci prehrali, zmeškali tým 4 roky priestory na rozvoj služieb vo verejnej doprave v celom kraji, a stálo to státisíce eur na právnych službách z našich verejných peňazí.

Program nezávislého kandidáta

Svoj program som si zostavil ako nezávislý kandidát hlavne na tom, aby som dobehol, čo bolo týmto amatérskym prístupom zameškané. Rozvoj verejnej a integrovanej dopravy, sociálne istoty, efektívne zamestnávanie na úrade BBSK, a ďalšie dôležité témy. Keďže oblasť verejnej dopravy poznám veľmi dobre, a sám som pre nich pred 5 rokmi spracovával programové priority kraja, tak tieto prvky viem ako nový župan dobehnúť do 1 roky od nástupu do funkcie. Súčasťou môjho programu sú aj mikrobusy pre všetky obce v kraji ako posilová a dopytová doprava, nezvyšovanie cestovného, a iné.

Moja kampaň bola vždy založená na presných údajoch a reálnej splniteľnosti programu. Svoj program som mal skoncipovaný tak, aby rozpočet kraja skutočne podporoval len prioritne tie služby, ktoré zo zákona župa má poskytovať, a aby boli s priamym dopadom na úsporu nákladov pre domácnosti a rodiny v našom kraji.

Ide kríza, o to viac bude treba pomáhať ľuďom v celom našom regióne. Zdravie, zamestnanosť, sociálne istoty, a ekonomická pohoda v rodinách sú základom k tomu, aby sme rozvíjali potom aj ďalšie služby v kraji.

Žiaľ, tesne pred vyvrcholením mojej kampane som podľa výsledkov preferencií a možností zvolenia cítil, že ako nezávislý kandidát s podstatne skromnejšou osvetou, ako mali iní hlavní kandidáti s podporou viacerých strán, sú moje šance na absolútnu jasnú výhru v celom kraji nedostatočné. Veľmi si však vážim vysokú podporu práve v Banskej Bystrici a celom okrese od ľudí, ktorí ma zrejme aj viac osobne poznajú. Dobré výsledky, až vynikajúce som mal všade tam, kde som aj pôsobil a zanechal dobrú skúsenosť s mojím menom.

Odovzdal podporu

Preto som sa na poslednú chvíľu rozhodol, že budem ďalej kandidovať len ako poslanec za okres Banská Bystrica na VÚC (BBSK), a vzdal som sa svojej kandidatúry na župana. Od začiatku som tvrdil, že kampaň na župana má byť súťaž návrhov opatrení pre ďalšie 4 roky pre čo najlepšie podmienky smerované k ľuďom v našom kraji. Osobné ambície išli teda bokom a svoju podporu spolu s programom som odovzdal druhému najsilnejšiemu favoritovi volieb na župana Adriánovi Polónymu.

Obidvoch nás spája pôsobenie v doprave, on ako skúsený manažér, ja ako odborník na oblasť verejnej dopravy. Obaja rozumieme obrovským číslam v rozpočtoch, a vieme ich rozmeniť až do posledného eura, ktoré má čo najlepšie slúžiť ľuďom. Viem si predstaviť aj takýto tandem vo vedení nášho kraja, aby sme predišli opakovanému amaterizmu. Náš kraj, a my, čo tu žijeme, si už ďalšie premrhané obdobie plné prázdnych sľubov nezaslúžime.

Nebojme sa to zmeniť. Ja som tomu obetoval svoju osobnú kampaň, lebo tej zmene k lepšiemu verím.

Objednávateľ: Marek Modranský, Slnečná 38, 974 04 Banská Bystrica.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM